România – Spania 22-20. Victorie magnifică a tricolorelor în faţa ibericelor


• Paula Ungureanu şi Cristina Neagu au fost artizanele acestui succes, după ce Spania a condus cu cinci goluri la pauza întâlnirii

Cu şanse doar pur teoretice pentru calificarea în semifinalele Campionatului European de handbal şi cu speranţe de doi bani pentru obţinerea locului al treilea în Grupa I, tricolorele şi-au jucat luni toate „cărţile” în meciul cu Spania. Chiar dacă Phoenix Arena din Debrecen nu a mai fost aşa plină ca la alte partide în care româncele s-au aflat pe teren, suporterii care au făcut deplasarea din ţară nu au avut ce regreta. După ce au văzut o primă repriză relativ modestă din partea fetelor noastre, românii din tribune au avut posibilitatea de a trăi un moment magnific, care face cu siguranţă mare cinste sportului din ţara noastră. Tricolorele au izbutit să întoarcă soarta unui meci ce părea pecetluit, la capătul uneia dintre cele mai bune reprize reuşite de fetele noastre în ultima jumătate de deceniu.
Aşa cum aminteam mai sus, România nu a strălucit pe parcursul primei reprize. Cu excepţia interva­lu­lui de timp dintre minutele 4 şi 9, când tricolorele s-au aflat în avantaj pe tabela de marcaj, ibericele au con­trolat evoluţia „ostilităţilor” din pri­mul mitan. Forţate să învingă pentru a mai spera la calificarea în semifinalele turneului final găzduit de Ungaria şi Croaţia, jucătoarele din Spania şi-au luat în serios misiunea şi au pus din ce în ce mai multă presiune pe românce. Ajutate de jucătoare precum Barbosa şi Car­men Martin, ibericele au început să se distanţeze pe tabela de marcaj după jumătatea primei reprize. Acestea au condus succesiv cu 8-6 (minutul 15), 11-8 (minutul 19), 13-9 (minutul 24). Finalul primului act a fost dezamăgitor pentru spectatorii români prezenţi în tribune. Deşi au avut de mai multe ori atacuri în urma cărora putea să înscrie, ele­vele lui Tadici s-au împotmolit în faţa porţii adverse şi au oferit o nes­perată posibilitate adversarelor de a se desprinde la cinci goluri dife­renţă! Înainte de intrarea la cabine, Spania avea un avantaj concludent de cinci goluri, scor 14-9.

Minunea din repriza secundă
Fără să putem spune cu cer­titudine ce sau cine le-a motivat pe tricolore în timpul petrecut la ves­ti­are, cert va rămâne faptul că mo­dul de desfăşurare al întâlnirii s-a schimbat radical după pauză. Româncele le-au luat cu fulgi cu tot pe iberice încă din primele minute ale actului secund, fetele noastre punctând de patru ori în primele zece minute, fără ca Spania să reu­şească măcar să înscrie. Golurile marcate de Elisei, Neagu, Ciuciu­lete şi Chintoan au descătuşat de­fensiva noastră. Iar când atacul a mai dat şi rateuri, fosta portăriţă a Oltchimului, Paula Ungureanu, s-a aflat în postura de înger păzitor. Cu o dublă a Cristinei Neagu şi cu ajutorul altor câteva in­ter­­venţii magistrale ale Paulei Un­gu­­reanu, România a reuşit să resta­bilească egalitatea în minutul 44 (16-16). Starul echipei naţionale a România, dar şi al echipei munte­ne­grene Buducnost Podgorica, s-a aflat în prim-plan şi în următoarele momente ale încrâncenatei întâlniri. Ajutată de o fostă colegă de la Oltchim, ne referim aici la Aurelia Brădeanu, Cristina Neagu a reuşit să aducă din nou trupa tricoloră în avantaj (scor 18-17, minutul 49).
Ultimele zece minute s-au do­vedit foarte tensionate, dar cu happy-end pentru tricolore. Neobo­sita Alexandrina Barbosa, ajutată de Carmen Martin, a pus multe pro­bleme defensivei noastre. Tricolo­rele şi-au menţinut însă „sângele rece”, iar golurile marcate de trio-ul Elisei-Brădeanu-Neagu au făcut ca România să se desprindă la două goluri în minutul 58 (scor 21-19). Aceeaşi Neagu a mai punctat o dată în ultimele zeci de secunde, demonstrând că merită să câştige titlul de cea mai bună marcatoare a turneului final, consfiinţind victoria tricolorelor. Chiar dacă şi fosta jucătoare a Oltchimului Alexandrina Barbosa şi-a demonstrat din nou ve­leităţile de golgeteră, golul său din ultimele secunde nu a făcut de­cât să stabilească rezultatul final. Ro­mânia s-a impus cu 22-20, trico­lo­rele având una dintre cele mai bune reprize din ultimii cinci ani, repriză în care portăriţa Paula Ungureanu şi inter-ul Cristina Neagu, ambele foste jucătoare la Oltchim Râmnicu Vâlcea, au fost cele mai bune jucătoare!

România mai poate spera la poziţia a treia în Grupa I şi la locul cinci în ierarhia finală a CE
Ieşite din lupta pentru semifinalele CE după ce Danemarca a învins luni seara Ungaria, româncele mai pot spera la adjudecarea locului al treilea în Grupa I principală. Această poziţie ar pune echipa noastră în postura de a se lupta în week-end cu ocupanta ultimei trepte a podiumului din cealaltă grupă principală. Miza ar fi una mai mult simbolică, reprezentată de câştigarea poziţiei a cincea, o performanţă care, trebuie să recunoaştem, ar fi onorabilă pentru handbalul feminin românesc.
Însă, până a ajunge acolo, elevele lui Tadici trebuie să treacă astăzi de Polonia, o echipă „condamnată” la ultimul loc în grupa noastră. Iar asta nu este totul. Chiar dacă vom câştiga în faţa polonezele, româncele stau la „mâna” norvegiencelor. Acestea trebuie să nu piardă cu Ungaria, chiar dacă nordicele sunt deja calificate în careul de aşi. De asemenea, mai există o condiţie, aceea ca Danemarca să nu piardă în faţa Spaniei. Este, trebuie să recunoaştem, o ecuaţie destul de complicată în urma căreia România poate câştiga locul al treilea în Grupa I, însă nu imposibil de rezolvat. Iar totul se decide astăzi!

Programul etapei
a III-a (ultima)
Astăzi, ora 17.00
România – Polonia
Astăzi, ora 19.15
Spania – Danemarca
Astăzi, ora 21.30
Ungaria – Norvegia

Clasamentul Grupei I: Norvegia 8p, Danemarca 5p, Ungaria 4p, Spania 4p, România 3p, Polonia 0p.
*primele două echipe se califică în semifinale

Posting....