ROMÂNIA SE PREGĂTEȘTE să adere la un nou organism internațional


Autoritățile de la București au anunțat marți, 25 ianuarie 2022, decizia Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România. Acestea s-au lăudat că lansarea discuțiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic al țării noastre, care confirmă nivelul ridicat de pregătire al României. Prin această decizie, România se apropie de atingerea unuia dintre obiectivele strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE.
„România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, și ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii și în special pentru sprijinul acordat candidaturii României. Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice”, au anunțat reprezentanții Guvernului.

Oficialii de la București cred că aderarea României va aduce „valoare adăugată pentru OCDE”

„Deschiderea discuțiilor de aderare reprezintă încununarea eforturilor consecvente ale diplomației române și ale întregului spectru instituțional din ultimele decenii, în scopul apropierii României de standardele și practicile OCDE, recunoscute la nivel global ca etalon al bunei guvernanțe în economiile dezvoltate. Acest succes este rezultatul unei strânse colaborări interinstituționale în care au fost implicate de-a lungul timpului ministerele și instituțiile de resort, sub egida, începând cu anul 2016, a unui Comitet interministerial, coordonat în prezent în mod direct de premierul României. Decizia Consiliului OCDE reprezintă o recunoaștere a faptului că România împărtășește valorile și principiile Organizației. În același timp, este o dovadă a implicării constante a României în consolidarea cooperării cu OCDE și a valorii adăugate pe care țara noastră o aduce Organizaţiei. Anunțul marchează începutul unei perioade de aprofundare a parteneriatului cu OCDE. Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale Organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare”, s-au mai lăudat reprezentanții Guvernului.

Bulgaria și Peru, printre țările care deschid negocierile de aderare alături de România

Autoritățile de la București au mai anunțat că această etapă complexă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE și în beneficiul bunăstării cetățenilor. Procesul de aderare va impulsiona reformele interne și îmbunătățirea politicilor în multe domenii de activitate economică şi socială. Accentul va fi pus pe guvernanță publică, investiții și fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecția mediului și acțiunea climatică, integritate publică și politici anticorupție, educație, tranziție digitală. Guvernul României folosește acest prilej pentru a reconfirma că instituțiile sale sunt pregătite să coopereze activ cu structurile de lucru ale OCDE în vederea parcurgerii etapei negocierilor, în drumul către aderarea la structura amintită.
Alături de România, decizia de deschidere a negocierilor s-a referit și la alte cinci țări: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Despre OCDE

Înființată în anul 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri actuali ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul guvernelor postdecembriste ale României. Țara noastră şi-a depus candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.

Posting....