România nu scapă de „coșmarul” Norvegia. Campionatul Mondial din decembrie va arăta la ce nivel se află naționala tricoloră


Joi seara, la Castellon (Spania), s-au desfășurat tragerile la sorți pentru stabilirea grupelor Campionatului Mondial de handbal feminin care se va desfășura în luna decembrie a acestui an. Va fi prima ediție de CM de handbal feminin în care numărul naționalelor participante va fi de 32 și nu de 24 (așa cum era până acum). În urma tragerii la sorți, naţionala feminină a României a fost repartizată în Grupa C, alături de Norvegia şi două echipe asiatice ale căror nume nu sunt deocamdată cunoscute (este vorba despre echipele care se vor clasa pe locurile trei și patru la Campionatul Asiatic, ce se va desfășura în Iordania, în perioada 15-25 septembrie 2021).
Astfel, naționala pregătită de selecționerul Adrian Vasile cunoaște doar un singur adversar din cei trei pe care îi va întâlni la turneul final care se va desfășura în luna decembrie (în perioada 2-19), în Spania. Este vorba despre naționala Norvegiei, cea mai titrată din istoria handbalului feminin mondial (multiplă campioană olimpică, mondială și europeană), în compania căreia naționala României a suferit de multe ori eșecuri.
Vestea bună este că România este ca și calificată în faza grupelor principale. Asta pentru că, din fiecare patru echipe care se află în prima fază a grupelor primele trei se vor califica în faza grupelor principale. Practic, România trebuie să elimine doar una dintre echipele asiatice pentru a merge mai departe. De acolo însă lucrurile se complică. Primele trei echipe din Grupa C (acolo unde este România) se vor împerechea cu primele trei Grupa D (acolo unde se află
Olanda, Suedia, viitoarea campioană a Americii de Nord şi Caraibilor, echipa care se va clasa pe locul cinci în campionatul Asiei). Dacă se respectă calculele hârtiei, pentru primele două locuri din această grupă principală (care asigură calificarea în sferturile de finală ale CM 2021) se vor lupta Norvegia, Olanda, România și Suedia. Tot statistic vorbind, România ar avea cam a treia șansă într-o astfel de dispută în patru, Norvegia și Olanda având naționale mai valoroase decât cea tricoloră la momentul actual.
Însă, însă într-un fel pot arăta calculele statistice și în cu totul altfel poate arăta realitate din teren la ora disputării acestor jocuri. Tocmai de aceea spunem că mondialul din Spania va reprezenta un veritabil test pentru a afla valoarea exactă a naționalei României!
România e singura echipă care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial feminin, câştigând titlul mondial în 1962, argintul în 1973 şi 2005, precum şi bronzul în 2015.
La ultima ediţie, desfăşurată în 2019, în Japonia, România s-a clasat pe locul 12.
Franţa, campioana olimpică, va evolua în Grupa A, iar Olanda, campioana mondială, va juca în Grupa D.
Primele trei clasate din fiecare grupă se vor califica în grupele principale.
 
Vasile spune că a început pregătirea naționalei pentru Jocurile Olimpice de la Paris

Selecționerul Adi Vasile este încrezător că echipa pe care o va alcătui la CM, cu multe jucători tinere, va face față cu brio competiției.
„Ne-am întâlnit constant și îmi place să jucăm împotriva celor mai buni. Mă inspir mult din handbalul lor, sunt aceea echipă pe care toată lumea vrea să o bată. Meciul cu Norvegia de la Turneul Preolimpic a fost unul dintre cele mai bune ale României pe faza de atac, gândindu-ne la câte goluri am reușit să le marcăm pe atacul pozițional. Evident, nemaifiind Cristina, lucrurile se vor schimba. Handbalul asiatic este diferit de ce se joacă în Europa, dacă ne gândim la Koreea și Japonia au jucătoare extrem de rapide, foarte scunde față de ceea ce suntem noi obișnuiți. Trebuie să fim pregătiți pentru un alt tip de handbal, cu alte idei, alte caracteristici, pe care vom fi nevoiți să-l contracarăm”, a declarat – Adi Vasile.
„Sunt câteva modificări pe care le-am făcut, câteva fete care nu vor mai fi la lot, Cristina Neagu va reveni doar la anul … Vom avea multe jucătoare tinere, pe care trebuie să le facem să creadă de la etapă la etapă și să le pregătim să atingă un vârf de formă la borna «intermediară» Paris 2024. Obiectivul meu este să abordăm fiecare meci la victorie, să credem că putem să-l câștigăm. Cea mai mare onoare este să joci cu România pe spate, să reprezinți țara și istoria, iar lucrurile de la care trebuie să plecăm sunt sacrificiul pentru a juca la națională și foamea de rezultate pentru națională”, a mai punctat Vasile.