România, fără medalie la Campionatul European


• Olanda a fost echipa mai bună și a câștigat finala mică
În această după-amiază de duminică, la Paris s-a disputat finala mică a Campionatului European de handbal feminin. România și Olanda și-au disputat medalia de bronz pusă în joc după ce, în semifinale, au fost învinse de Rusia, respectiv de țara gazdă Franța. Cu Cristina Neagu în tribune după accidentarea gravă suferită în finalul meciului cu Ungaria, care o va ține pe banca de rezerve pentru cel puțin șase luni, România nu a strălucit decât pe final în fața Olandei. Tricolorele lui Ambros Martin au arătat că au obosit după cele șapte meciuri pe care le-au susținut înaintea finalei mici la turneul continental. Dacă în aproape toate partidele pe care fetele noastre le-au disputat la această întrecere, jocul din prima repriză a fost unul dintre punctele forte, de această dată situația nu s-a mai repetat. Olandezele au arătat că au învățat jocul României, au știut la ce să se aștepte în prima repriză și cum să se ferească de armele româncelor. Până și în semifinale, contra unei Rusii în mod cert mai puternică decât Olanda, România a avut o primă repriză bună, care a dat speranțe pentru actul secund. În finala mică însă, din păcate, jocul tricolorelor a scârțâit în multe momente, cu precădere în prima repriză. Atacul nu a funcționat mai deloc așa cum ne-m fi dorit, doar portărițele Yuliya Dumanska și Denisa Dedu salvându-ne de la o înfrângere categorică.

Meciul, decis în prima repriză

Deși au intrat încrezătoare și motivate, româncele au fost depășite în multe momente de talentatele și aprigele sportive din Țara Lalelelor. Tricolorele au marcat primul gol abia în minutul 5, după ce Olanda își trecuse deja în cont două reușite. După primul sfert de oră, olandezele aveau un avantaj de trei goluri, scor 6-3. Poarta ne-a ajutat să ne menținem în joc până în preajma minutului 20, atunci când România s-a apropiat la două goluri (tabela indica 8-4 pentru Olanda). Finalul primei reprize a fost unul aproape de coșmar pentru tricolore. În mai puțin de zece minute, Olanda a marcat de șapte ori, în timp ce România a punctat doar de patru ori. Astfel, ecartul de șapte goluri consemnat la pauza întâlnirii în favoarea Olandei (scor 13-8) a fost unul care s-a dovedit decisiv pentru stabilirea numelui echipei care avea să își treacă în palmares medalia de bronz.

Repriza secundă, un joc de-a șoarecele și pisica

Olanda a știut ce să facă în repriza secundă pentru a-și asigura victoria, astfel că meciul a fost unul de eternă revenire pentru tricolore. România s-a zbătut mult, însă era limpede că cele șapte goluri în minus de pe parcursul primei reprize vor cântări enorm în actul secund.
Asemănător primei reprize, România nu a marcat în primele cinci-șase minute ale reprizei secunde, iar în minutul 35 Olanda înscrisese deja dublul golurilor României (16-8). Valentina Ardean Elisei, două goluri, și Laura Chiper din extremă, cu un gol, au readus puțin speranța în inimile suporterilor români, cinci goluri în mai mult de 20 de minute (16-11, minutul 38) părând că ar putea fi recuperate.
Din păcate, Olanda a dus repede scorul la 21-14 în minutul 45, făcând foarte dificilă misiunea de revenire a României. Tricolorele nu au cedat, s-au zbătut mult, iar în minutul 50 s-au apropiat la numai patru goluri (scor 21-17 pentru Olanda). Ultimele zece minute au venit cu ultima șansă pentru tricolore de a mai face cea pentru a cuceri medalia de bronz. În pofida unor slăbiciuni arătate pe faza defensivă în final, Olanda a știut cum să își păstreze avansul. A fost 23-20 în minutul 55, iar partida s-a încheiat cu o victorie meritată a «portocalelor», scor 24-20.
După ratarea medaliei de bronz, fanii români ai fost puțini consolați cu trofeul individual cucerit de Crina Pintea (proaspăta jucătoarea a campioanei Ungariei, ETO Gyor), care a fost desemnată cel mai bun pivot al Campionatului European din Franța.