Referendumul a trecut! Cine a câștigat lupta pentru Bruxelles?


26 mai 2019. O zi care va rămâne, probabil, una istorică pentru democrația românească. După alegerile similare din 2009 și 2014, când românii au demonstrat cât de puțin interesați au fost de scrutinul europarlamentar, puțini specialiști puteau anticipa mobilizarea alegătorilor din țara noastră, dar și din diaspora, pentru participarea destul de consistentă la acest vot. Sigur, unii vor spune acum (după ce au văzut cât de mare a fost procentul celor care au venit la vot) că referendumul convocat de președintele țării pe teme de justiție i-a determinat să își exercite acest drept constituțional.
Cu o prezență la scrutin care a gravitat în jurul pragului istoric de 50%, românii au validat invariabil și referendumul pe justiție. Aproximativ 40% din numărul total de alegători (deci cam 80% din cei care au venit la urne) au votat pentru referendum, depășind pragul minim de 30% necesar pentru validare. Inutil să mai spunem că numărul celor care au votat „DA” l-a depășit zdrobitor pe cel votanților de „NU”.
A rămas deschisă, mai ales pe finalul zilei de duminică, situația procentelor obținute de partide și a numărului de mandate în Parlamentul de la Bruxelles. PSD s-a aflat toată ziua pe primul loc în ceea ce privește opțiunile de vot, dar nu a confirmat victoria relativ detașată care se sconta prin anumite medii. PNL și marea revelație USR-PLUS s-au dovedit adversari de temut în lupta pentru primul loc în simpatia românilor. La închiderea urnelor, cele trei partide au avut scoruri mult mai apropiate decât se anticipa, astfel că un rezultat cert nu se va cunoaște decât astăzi (sau chiar mâine) după numărarea voturilor din toate secțiile amenajate pe teritoriul României, dar și a celor din străinătate!
În județul nostru, au votat aproape 50% dintre alegătorii înscriși pe liste, peste trei sferturi dintre aceștia votând și pentru referendum.