Râmnicenii se întreabă cu îngrijorare: Mai poate furniza CET-ul căldură în această iarnă!?


Chiar în prima zi a acestei săptămâni, reprezentanții CET Govora au transmis un comunicat de presă care ridică semne de întrebare în contextul tensiunilor economice existente pe platforma industrială din sudul Râmnicului, între Ciech Soda România și CET Govora (mărul discordiei fiind legat de creșterea succesivă a prețului aburului tehnologic pe care Ciech îl cumpără de la CET). Pe lângă banalul anunț în care CET-ul anunță că „pentru pregătirea rețelelor de distribuție agent termic pentru încălzire în noul sezon de iarnă 2019/2020 va proceda la încărcarea instalațiilor de alimentare cu energie termică pentru realizarea probelor la rece și la cald începând cu data de 1 octombrie 2019”, comunicatul respectiv mai conține un termen care nu poate decât să dea de gândit celor care, în perioada sezonului rece, primesc (sau ar trebui să primească) agent termic de la CET Govora.
Concret, reprezentanții CET Govora au anunțat consumatorii racordați la sistemul de încălzire că „începând cu data de 20 august 2019 nu se mai avizează cereri de intenție pentru deconectare debranșare”. Întrebările care se iscă inevitabil în mintea omului care iarna primește căldură de la CET sunt: Este CET-ul capabil să furnizeze agentul termic și în perioada următorului sezon rece? Ar trebui să depun până pe 20 august o cerere la CET în care să anunț că vreau să mă debranșez? Nu cumva data de 20 august este anunțată în mod intenționat într-un timp atât de scurt pentru care râmnicenii să nu aibă timpul necesar pentru a depune cererile de debranșare?
Sunt întrebări care, în mod cert, și legitim totodată, unii dintre râmniceni și le-au pus deja în contextul tensiunilor care există pe platformă, de când Ciech Soda România (principalul client al CET Govora) a anunțat că și-ar putea înceta activitatea din această toamnă din cauza prețului extrem de ridicat care îi este cerut pentru aburul tehnologic. Va mai putea oare CET-ul funcționa dacă Ciech Soda România nu va mai cumpăra abur tehnologic?