PSD a câştigat Vâlcea. Dar a câştigat şi Consiliul Judeţean? Gutău a câştigat Râmnicul. Dar a câştigat şi majoritatea în Consiliul Local?


Rezultatele alegerilor de duminică, surprinzătoare pentru mulţi, s-au sedimentat şi intră acum în zona calculelor şi a combinaţiilor politice. În aceste zile se poartă negocieri intense, la Vâlcea şi la Bucureşti, se rup prietenii vechi şi se leagă altele noi. În următoarele zile veţi asista la răsturnări de situaţie, la combinaţii dintre cele mai neaşteptate şi la multe trădări. Rândurile de mai jos încearcă să dezvăluie jocurile politice care se fac pentru formarea majorităţilor în Consiliul Judeţean şi Consiliul Local al Râmnicului, implicit alegerea preşedintelui CJ, a celor doi vicepreşedinţi şi a viceprimarilor Râmnicului.

În Râmnic, PSD a luat cu 9 voturi mai mult decât PER
Chiar dacă multora nu le convine, Mircia Gutău (PER) (foto dreapta) a obţinut 16.724 voturi la alegerile de duminică şi devine primarul Râmnicului pentru următorii patru ani. Pe poziţiile următoare s-au clasat Romeo Rădulescu (PSD) – 13.142, Remus Grigorescu (ALDE) – 4.332 şi Grigore Crăciunescu (PNL) – 3.262. În ecuaţia politică nu contează scorile obţinute de candidaţi precum Florin Brăgău (PRU) – 520 sau Constantin Tanislav (PPU-SL) – 249. În ce priveşte votul politic, cel mai bun rezultat l-a avut PSD cu 12.421 voturi, urmat, la mică distanţă, de PER cu 12.412 voturi, PNL – 5.327 şi ALDE – 4.309.
Romeo Rădulescu lasă Consiliul Local pentru Parlament
Pe seama acestor voturi, mandatele de consilieri locali se împart astfel: PSD – 8, PER – 8, PNL – 4, ALDE 3. De la aceste cifre, care totalizează 23 mandate de consilieri local, se fac calculele pentru desemnarea a doi viceprimari şi pentru formarea majorităţii simple, dar şi a celei de două treimi, necesară primarului să treacă bugetul şi alte proicte ce privesc patrimoniul oraşului. Dar să vedem cine sunt cei 23 de consilieri locali care au fost aleşi de râmniceni: Vasile Cocoş, Valeriu Amza, Adina Dobrete, Marin Olteanu, Fane Leţu, Dumitru Chisalom, Popa Valentin Adrian şi Florian Apostolescu – de la PSD (cu precizarea că primul de pe listă, Romeo Rădulescu, se va retrage şi optează în continuare pentru mandatul de deputat); Eusebiu Veţeleanu, Carmen Preda, Gabi Băjan, Maria Bobeanu, Pană Cătălin, Nicolae Stelian, Simion Ştefănescu şi Diana Pătru – PER; Grig Crăciunescu, Mircea Poenaru, Nicolae Văduva şi Daniel Vâlcu – PNL, Remus Grigorescu, Eduard Vârlan şi Ionuţ Nuică – ALDE.

Varianta „Grig Crăciunescu viceprimar” este ca şi abandonată
Cei doi viceprimari ai lui Mircia Gutău vor puta fi desemnaţi cu majoritate simplă, adică 12 voturi din totalul de 23. La prima vedere, luând în calcul înţelegerea pre-electorală dinte Gutău şi liberalii lui Cristian Buican, un viceprimar ar putea fi Grig Crăciunescu, iar al doilea Eusebiu Veţeleanu, pentru care noul primar al Râmnicului insistă pe bună dreptate. Mircia Gutău, însă, se va gândi mai departe şi va realiza că nu va putea trece de votul consilierilor locali de la PSD şi ALDE proiecte privind banii oraşului. Din acestem motiv, credem noi, înţelegerea cu PNL va pica, iar Gutău va fi interesat să-l aibă pe Sebi Veţeleanu viceprimar şi o majoritate confortabilă în CL.

Veţeleanu şi Cocoş, noii viceprimari ai oraşului!?
Pentru a atinge cele două obiective de mai sus, Gutău are nevoie de votul a 16 consilieri locali. Astfel, noului primar i-ar fi suficiente voturile celor opt consilieri de la PER şi a celor opt de la PSD, social – democraţii urmând se mulţumească cu un post de viceprimar, cel mai probabil Vasile Cocoş. În atare condiţii, PNL şi ALDE ar intra într-o aşa-zisă opoziţie în Consiliul Local, dar…

PER are pretenţii şi pentru Consiliul Judeţean?
Ca propulsor al listelor PER pentru CL şi CJ, Gutău ar putea plusa şi ar cere şi un post de vicepreşedinte la Consiliului Judeţean. Situaţia se complică şi ne întebăm dacă negocierile înte PSD, PER şi ALDE se vor purta separat pentru „judeţ” şi „municipiu” sau separat. Trebuie să avem în vedere, în acest context, declaraţia de zilele trecute a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la ieşiea de la negocierile cu PSD. „Suntem în măsură ca, în momentul de faţă, în 27 de judeţe să formăm împreună majorităţile în consiliile judeţene. Sunt de fapt 14 judeţe în care PSD are singur majoritatea, dar ne-am înţeles să intrăm în această majoritate lărgită, sunt 11 judeţe unde PSD cu noi va face majoritate şi câteva judeţe unde stăm să vedem cum putem să alcătuim majorităţile pentru că ne mai trebuie consilier în afară de cele două formaţiuni – PSD şi ALDE”‘, a declarat Tăriceanu.

Alianţă în trei la CJ, dar şi la CL?
Liviu Dragnea a anunţat că formaţiunea lui Tăriceanu va primi câte un post de vicepreşedinte de Consiliu Judeţean în toate judeţele în care va merge alături de PSD, chiar şi acolo unde social-democraţii au majoritatea fără ALDE. Iată cele 14 judeţe în care PSD are singur majoritatea necesară impunerii preşedintelui de CJ: Argeş, Bistriţa, Buzău, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vaslui şi Vrancea. Vâlcea este între cele 11 judeţene în care PSD şi UNPR au candidat pe liste comune şi vor fi făcute alianţe cu ALDE pentru a forma majorităţi în Consiliile Judeţene. Acestea sunt: Bacău, Brăila, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Gorj, Iaşi, Prahova, Neamţ, Tulcea şi Vâlcea. Iată de ce situaţia negocierilor este mult mai complexă şi s-ar putea să asistăm la o alianţă în trei – PSD, PER, ALDE – la CJ, dar şi la CL.
Cocoş, înlocuit cu Grigorescu sau Vârlan?
Intrăm în zona necunocutului, dacă luăm în discuţie varianta cu aceşti trei aliaţi, pentru că sunt de negociat două posturi de viceprimar, două de vicepreşedinţi şi, cel mai important, cel de preşedinte al Consiliului Judeţean. Plecând de la raţionamentul de mai sus, pe seama căruia noul primar al Râmnicului îl impune viceprimar pe Eusebiu Veţeleanu, al doilea post de viceprimar va fi disputat de PSD şi ALDE. Astfel, în această competiţie ar apărea Remus Grigorescu sau Eduard Vârlan, care ar putea „să-i ia faţa” lui Vasile Cocoş.

Radulescu_ConstantinRenunţă Costi Rădulescu la postul de deputat?
Câştigător al alegerilor la nivel judeţean, Costi Rădulescu (foto stânga) are dreptul să considere că postul e peşedinte al Consiliuluui Judeţean i se cuvine. Se naşte întrebarea dacă va renunţa la mandatul de deputat, care oricum se încheie în toamna acest an, sau se va aşeza la masa negocierilor cu Mircia Gutău şi Dumitru Lovin de la ALDE. Dacă se vor respecta declaraţiile de mai sus ale lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, Costi Rădulescu va fi desemnat peşedinte al CJ pentru următorii patru ani cu sprijinul aliaţilor de la ALDE şi PER. Iar aceste două formaţiuni se vor „mulţumi” cu câte un post de vicepreşedinte. Dar, oare, se vor mulţumi?!