Problemele continuă: Școli fără apă curentă, cu wc-uri în curte și, culmea, fără apă potabilă


Ședința Colegiului Prefectural Vâlcea a scos la iveală o serie de probleme încă existente în domeniul educației: avem 79 de unități de învățământ fără autorizații sanitare. Potrivit declarației inspectorului șef IȘJ Vâlcea, Andra Bică (foto sus), neconformitățile vizează: lipsa apei curente, de cele mai multe ori, grupuri sanitare neadecvate, clădiri vechi, lipsa apei și a canalizării (fie urmează, fie nu există încă proiecte), spațiu insuficient…La nivelul județului, sunt 475 de unități școlare, din care 79 nu au încă avizele sanitare de funcționare. Cele mai multe dintre unitățile neconforme se regăsesc în mediul rural, dar avem și un liceu neautorizat, precum și o sală de sport de la o școală din Râmnic.

Liceul Măciuca, FĂRĂ APĂ POTABILĂ!!!

În ceea ce privește mediul preșcolar, din cele 265 de grădinițe, 65 nu sunt autorizate de către DSP, respectiv 24,52%. În legătură cu unitățile din învățământul primar și gimnazial, 181 la număr, 25 sunt neautorizate, adică 13,81%. Din cele 27 de licee, unul singur are probleme, fiind vorba despre Liceul Teoretic Măciuca. Culmea este că-n acest caz problema o reprezintă lipsa apei potabile. Adică, nu lipsa apei curente sau mai știu eu ce grup sanitar în fundul curții, ci LIPSA APEI POTABILE!!!!

Doar 12 solicitări pentru anul acesta

De la începutul anului și până-n prezent, potrivit datelor furnizate de Lorena Mărgăritescu – DSP Vâlcea, s-au înregistrat doar 12 solicitări pentru obținerea avizelor sanitare, din care nouă unități au fost cofnorme și au primit autorizația, dar trei au rămas să-și remediezae problemele. 50 de unități, respectiv 36 de grădinițe, 13 școli și un liceu nu sunt aprovizionate cu apă potabilă/curentă; trei – o grădiniță și două școli au sistem individual de aprovizionare cu apă neconform; cinci – trei grădinițe și două școli au grupuri sanbitare neconforme, trei grădinițe nu au dotările necesare, iar în cazul a 30 de unități, respectiv 22 de grădinițe și opt școli nici nu s-a dat vreun interes pentru intrarea în legalitate și normalitate.

Directorii dezinteresați, mustrați

Atât șeful învățământului vâlcean, Andra Bică, cât și directorul DSP Vâlcea, lorena Mărgăritescu, au precizat că o mare problemă o reprezintă lipsa de interes a conducerii unităților școlare pentru autorizarea școlilor și grădinițelor.

Avem de-a face cu indolența unor directori, încă dezinteresați de avizarea sanitară a unităților de învățământ. Au fost mustrați la ultima întâlnire și sperăm să facă tot posibilul să aducă la normalitate școlile„, a precizat Andra Bică.

Exemple de unități școlare neconforme

Printre unitățile școlare cu probleme, amintim: GPN Măldărești – spațiu insuficient în clase; Școala Primară Bumbuești, GPN Găujani și GPN Bumbuești, toate trei din Boișoara și cu toalete în curte; Școala Primară sat Ceretu și Școala Generală Lăunele de jos, ambele din Dănicei, fără grupuri sanitare adecvate; GPN nr. 2 oraș Băbeni – trei grupuri sanitare aflate în locuri diferite; Sala de sport de la Școala generală nr. 13 Râmnicu Vâlcea – necesită reabilitare etc.

Amenzi de 5.000 lei

În anul școlar 2015-2016, DSP Vâlcea a efectuat 325 de controale lan unitățile de învățământ din județ, privind condițiile igienico-sanitare. Au fost acordate recomandări pentru remedierea problemelor. Au fost aplicate și 47 de avertismente, dar și cinci sancțiuni în valoare de 5.000 lei.