„Prin GAL dezvoltăm cele opt localități membre”


• declară primarul Alexandru Dediu de la Păușești-Măglași

Grupurile de acțiune locală au prins foarte bine în județul Vâlcea, fapt pentru care s-au pus bazele unui nou GAL ce cuprinde opt localități: Vlădești, Păușești-Măglași, Olănești, Stoenești, Bunești, Mihăești, Budești și Nicolae Bălcescu. Președintele noul GAL se numește Iuliana Stanca, întreprinzător privat din Păușești-Măglași. „Chiar dacă, printr-o hotărâre de guvern, primarilor li s-a dat dreptul de a se ocupa de activități neremunerate, ne ferim de ANI. Știți bine că ANI nu doarme și, repet, ne-am ferit de probleme. Sperăm ca, pe viitor, să putem atrage fonduri europene pentru a dezvolta fiecare localitate”, a declarat, pentru ziarul nostru, primarului din Păușești-Măglași, Alexandru Dediu.

Primul pas: strategii de dezvoltare

Pentru început, fiecare primărie componentă trebuie să se ocupe de realizarea strategiei de dezvoltare a localității și a GAL-ulului. Pe lângă cele opt localități cuprinse în Grupul de Acțiune Locală, mai fac parte și societăți comerciale, ONG-uri. „Ne vom axa mult și pe societățile comerciale, pentru că de-aici vine perspectiva de mai bine: crearea de noi locuri de muncă. Fiecare primărie își va realiza strategia de dezvoltare și de aici se va porni”, a mai precizat edilul Dediu.

„Toți suntem colegi, indiferent de coloratura politică”

Politicul este exclus în colaborarea celor opt primari. Dincolo de coloratura politică, după cum însuși  susține primarul Dediu, contează relația dintre edili, seriozitatea și faptul că toți vor să lupte pentru dezvoltarea localităților pe care le reprezintă: „Suntem colegi, prieteni și excludem din start coloratura politică. La noi în județ, s-a ținut cont prea mult de culoarea politică, de partidele de la conducere… Toți primarii trebuie să-și dezvolte localitățile, trebuie dezvoltat tot județul, nu să se meargă pe premisa că, dacă nu e al meu, trebuie să-l ciuntesc de fonduri”, a mai declarat Dediu. Proiecte în comun nu prea au mai fost la nivel de județ, primele localităţi care au dat startul unei astfel de colaborări fiind Orlești și Scundu.