Primele buletine de vot prin corespondență au plecat spre alegători


• 7.000 de români cu domiciliul în străinătate vor vota cu ajutorul controversatei metode
Deși s-a făcut mult tam-tam pe seama faptului că la alegerile prezidențiale din luna noiembrie a anului 2014 ar fi existat mii, sau poate chiar zeci de mii de români ce nu au reușit să voteze din cauza cozilor foarte mari care s-au format la urnele deschise în străinătate, iată că măsura intens solicitată de anumiți oameni politici are… și nu prea succes. Pentru alegerile parlamentare care vor avea loc la finele anului, pe 11 decembrie mai exact, Autoritatea Electorală Permanentă a pus la dispoziția celor interesați, în baza unei cereri de înscriere formulate în prealabil, posibilitatea de a vota prin corespondență. Iar numărul românilor din diaspora care s-au înscris pentru a beneficia de această posibilitate de vot a întrecut așteptările… în sens negativ! De ce spunem asta? Simplu! Pentru votul prin corespondență s-au înscris doar 6.937 de români cu domiciliul în străinătate (datele sunt furnizate de către Autoritatea Electorală Permanentă, deci sunt unele cât se poate de oficiale)!
Mai pe scurt, numărul românilor din străinătate care s-au înscris pentru a vota prin corespondență nu depășește populația unui oraș mediu din Vâlcea, să zicem Băbeni! Deci unde a existat numărul acela „enorm” de români din străinătate care nu au reușit să voteze la cele două tururi de scrutin pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014???

Cum va funcționa acest tip de vot?

Conform unor informații transmise zilele acestea de către reprezentanții Poștei Române – compania care asigură desfășurarea votului prin corespondență – românii cu domiciliul în străinătate și care s-au înscris pe liste vor începe să primească plicuri. Aceste plicuri conțin câte două liste, pentru Senat, respectiv Camera Deputaților, plus două timbre autocolante cu mențiunea „VOTAT”. Alegătorii de la distanță trebuie să lipească timbrul autocolant pe candidatul preferat, vor reintroduce listele în plicul ce va fi sigilat și le vor expedia prin poștă înapoi în țară. De asemenea, fiecare persoană care va folosi acest tip de vot va completa un formular numit „certificat de alegător”, care va fi trimis prin intermediul aceluiași plic.
Important de remarcat este și faptul că este necesar ca aceste plicuri sigilate la exterior să fie trimise prin poștă cu suficient de mult timp înaintea desfășurării alegerilor parlamentare. Asta pentru că plicurile trebuie să ajungă în țară cu trei zile calendaristice înaintea organizării turului de scrutin. Adică cel târziu pe data de 8 decembrie! Tot pe cale poștală, plicurile vor ajunge la sediul Biroului Electoral Central, acolo unde va funcționa un departament special amenajat pentru primirea voturilor prin corespondență și centralizarea lor.