Primarii fac zid pentru salvarea sărăciei: „Nu mărim taxele și impozitele locale în 2015!”


• preconizata explozie a birurilor către administrațiile publice locale pare să-i unească pe aleșii locali sub un slogan comun: mai bine mai puțin de la mai mulți, decât nimic de la toți!

Din 2015, autoritățile locale vor avea dreptul să majoreze impozitele și taxele locale cu până la 50% față de o marjă de 20% în prezent. Iar Plugușorul birurilor e gata chiar cu o lună înainte de lansare: clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice care sunt folosite în scop nerezidențial vor fi impozitate suplimentar, impozitele pentru autoturismele mici cresc, iar cele pentru mașinile cu capacitatea de peste 2.000 de centimetri cubi scad. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,25-1,5% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat. Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local, se precizează în proiectul de act normativ. În cazul în care valoarea clădirii nu rezultă dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile stabilită de primărie. Pentru locuințele persoanelor fizice destinate locuinței, cota de impozitare rămâne de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii. Și impozitele la terenurile intravilane vor fi majorate, în funcție de rangul și zona localității, ajungându-se la creșteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar. Pentru mașini, proprietarii vor plăti un impozit majorat de la 8 la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi (cm3) în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv și de la 18 lei la 30 lei/200 cm3 pentru mașinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cm3 și 2.000 cm3 inclusiv. Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cm3 și 2.600 cm3 inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cm3, scăderea continuând și pentru mașini cu motoare mai mari, de peste 3.000 cm3, de la 250 la 150 lei/200 cm3. Majorări de impozit vor fi efectuate și pentru mașini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

„Sărăcia trebuie apărată!”

La Vâlcea, majoritatea primarilor este conștientă că o creștere a birurilor ar fi de-a dreptul imposibilă ținând cont de portofelul tot mai zbârlit al tuturor. Caz cât se poate de rar printre aleși, unanimitatea pare să se fi instalat în a înțelege stadiul sărăciei în care se zbat vâlcenii:
Dan Săraru (primar Șirineasa) PNL: „Încă nu s-a trecut nimic oficial prin Consiliu Local, nu există o hârtie concretă în acest sens dar nu văd ce probleme pot să apară pentru că nu ne-am atins de aceste taxe și impozite locale de câțiva ani și nici nu intenționăm să facem această prostie! Probabil că în ședința de Consiliu Local din decembrie, vom trece și o hârtie oficială în acest sens”
Gheorghe Dumbravă (primar Stoenești) PC: „Nici nu se pune problema de așa ceva. Trebuie să rămânem atenți la puterea de cumpărare a cetățenilor, nu s-o slăbim cu astfel de măsuri…”
banacu_constantin2Constantin Bănacu (primar Bărbătești) PSD:
„Taxele și impozitele percepute pe raza comunei noastre rămân neschimbate iar, în cursul ședinței de Consiliu Local de joi, (azi, n.red) mă aștept la unanimitate din partea întregului nostru mini-parlament din Bărbătești.”
Toma Peștereanu (primar Costești) PSD: „Cât sunt eu primar al acestei comune, subiectul taxelor și impozitelor este tabu. Nu se va atinge nimeni, niciodată de aceste obligații, ele vor rămâne la aceleași cote ca și până acum.”
Nicolae Voicescu (primar Fârtățești) PSD: „Sper că glumiți sau măcar încercați să glumiți când mă întrebați de așa ceva… Doamne ferește! Numai de majorarea taxelor și impozitelor mai era nevoie la ce sărăcie e pe-aici, pe la noi, prin sudul Vâlcii. Sunt ani buni de când nici măcar nu se mai vorbește pe această tema la Fârtățești, ce v-a apucat pe dumneavoastră acum ?!”
Ștefan Marinescu (primar Roșiile) PNL: „Până nu apare ceva legal prin care Guvernul să ne forțeze mâna, practic să ne oblige să trecem la o nouă creștere de taxe și impozite, nici nu ne trece prin cap așa ceva… Ar fi chiar aberant să lovești în bieții oameni, care , în mediul rural sunt în majoritate pensionari cu pensii derizorii…”
mateescu_mihaiMihai Mateescu (primar Băile Govora) PNL:
„Vă rog să mă credeți că ,în afara coeficientului de inflație adăugat obligatoriu , din 2001, când am tăiat la jumătate aceste taxe, fiind primul oraș din țară care a înțeles să facă acest gest pentru încurajarea investițiilor, nu s-a schimbat nimic. Deci nu vreau să cred că vom ajunge sau vom fi vreodată împinși într-o situație în care să apelăm la astfel de creșteri. Dimpotrivă. Ca liberal, consider că rolul statului trebuie redus la minim și încurajată inițiativa mediului privat care numai prin taxe și impozite cât mai joase poate fi realizată. Cât sunt primar, nu se va putea vorbi vreodată de biruri în plus, cred că altele trebuie să fie prioritățile unui edil adevărat iar atragerea de investiții din fonduri europene pentru dezvoltarea Băilor Govora dovedește optica mea în acest sens.”
Dumitru Blejan (primar Scundu) PSD: „E cea mai proastă idee în actualele condiții socio-economice. Nici pomeneală de taxe majorate. Noi nu mai știm cum să salvăm această brumă de bani la limita supraviețuirii… Nu vreau să mă înțelegeți greșit, dar, în lipsa unor investiții și a unor investitori, un primar de țară trebuie să lupte din răsputeri ca să salveze sărăcia oamenilor, nu s-o adâncească sau s-o transforme în faliment. ”