Primă suplimentară pentru fermierii cu mai puțin de 10 vite


Potrivit unui comunicat oficial de presă, fermierii din zona defavorizată care cresc sub 10 capete de bovine ar putea primi din 2016 o plată suplimentară pe suprafață. Astfel, fermierii care cresc de la 1 la 10 capete de bovine și care întrețin și exploatează pajiștile și pășunile din zonele defavorizate, cu animalele proprii, vor primi indirect, pe aceste animale, o plată suplimentară importantă pe suprafață. Există toate șansele ca fermierii să primească banii din 2016, când va intra noua schema de plată. Căutarea unei soluții pentru crescătorii de bovine care dețin sub 10 capete s-a ivit în momentul în care fermierii au aflat că sprijinul cuplat din sectorul bovine este acordat doar crescătorilor care dețin peste 10 capete de animale.  Prin această plată suplimentară se vrea stimularea creșterii animalelor în zonele de deal și de munte. Din 2015, fermierii primesc 250 de euro/vaca de lapte sprijin cuplat și 300 de euro/bovina de carne. Sprijinul cuplat se plătește doar între 10 și 250 de capete.

Avansul din plățile directe e gata de plată
MADR anunță că 850 de milioane de euro sunt pregătite de la bugetul de stat pentru un avans din plățile directe. Derogarea Comisiei Europene pentru efectuarea acestor plăți către fermieri era așteptată  pentru ieri, 15 septembrie, iar banii vor fi împrumutați de la Ministerul Finanțelor, prin Trezoreria Statului, și vor fi returnați după ce subvențiile cuvenite fermierilor vor veni de la Comisia Europeană. Cel mai probabil, în luna noiembrie.

APIA eliberează adeverințe de garantare pentru sectorul vegetal
Printr-un comunicat oficial de presă, Ministerul Agriculturii a confirmat intenția APIA de a elibera adeverințe de garantare a creditelor bancare pentru sectorul vegetal. Actul este de două săptămâni la Ministerul Agriculturii care nu știe ce procent din subvenția pe suprafață va fi garantat în adeverințele pe care Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) ar putea să le elibereze fermierilor.

Posting....