Prefectul a anunțat în câte școli din Vâlcea elevii vor merge la toaletă… în curte


Membrii Grupului de monitorizare a măsurilor privind asigurarea protecției unităților școlare, a siguranței elevilor și a personalului didactic din județul Vâlcea și cei ai Grupului de monitorizare a stadiului de pregătire a unităților de învățământ pentru începerea noului an școlar 2021/2022 s-au întâlnit joi, 19 august, la sediul Instituției Prefectului, într-o ședință de lucru comună. Întâlnirea a avut ca scop analizarea stadiului de pregătire a unităților de învățământ pentru începerea noului an școlar, precum și a măsurilor ce se impun a fi luate pentru a asigura condiţii optime și sigure pentru toți elevii din județ.
În acest sens, printre subiectele abordate s-a aflat elaborarea „Planului teritorial comun de acțiune privind creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județ”. În baza acestui plan vor acționa forțele de ordine din județ pe parcursul anului școlar 2021/2022 cu scopul asigurării protecției unităților școlare.
Propunerea prefectului Sebastian Fârtat a fost ca acest plan să fie realizat și prezentat spre aprobare până la sfârșitul acestei luni. Pe lângă acţiunile ce trebuie întreprinse pe linia creşterii siguranţei în unităţile de învăţământ și a scăderii fenomenului infracţional în rândul elevilor, planul trebuie să cuprindă și o serie de acțiuni care să vizeze combaterea bullying-ului și a abandonului școlar, fenomene tot mai des întâlnite în mediul școlar. Reprezentantul Guvernului în Vâlcea a solicitat, totodată, Inspectoratului de Poliție Județean să prezinte și o situație a modului în care unitățile de învățământ din județ au asigurată paza, în vederea găsirii unor soluții pentru acele școli care, în prezent, nu au nicio formă de pază.

Fârtat: „Este inadmisibil ca, în anul 2021, să avem școli cu toaletele în curte”

În ceea ce privește infrastructura școlară, prefectul Sebastian Fârtat a ținut să sublinieze că este necesar ca toate unitățile de învățământ să ofere condiții de igienă decente elevilor.
„Este inadmisibil ca, în anul 2021, să avem școli cu toaletele în curte, neconforme, în condițiile în care fix în acest an oamenii încep să meargă în spațiu de plăcere”, a atenționat prefectul județului Vâlcea.
Conform statisticii Inspectoratului Școlar, în anul 2019, în județul Vâlcea, erau 17 unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme. În ultimul an și jumătate, cu fonduri alocate de Guvernul României, au fost amenajate toalete noi, conforme cu cerințele actuale, pentru nouă dintre aceste instituții de învățământ din județ.

Ce soluții există pentru cele opt școli care au toaletele în exterior?

În cazul celorlalte opt școli care au încă toaletele în curte, atât Inspectoratul Școlar Județean, cât și prefectul Sebastian Fârtat au făcut demersuri pentru a găsi fondurile necesare amenajării de grupuri sanitare conforme. Pentru șapte dintre ele a fost deja depusă documentația necesară pentru a putea fi prinse în programul Ministerului Educației dedicat școlilor și grădinițelor cu toalete neconforme. Pentru cea de-a opta, prefectul a cerut Consiliului Județean Vâlcea să analizeze posibilitatea de a aloca fondurile necesare acestei investiții din bugetul județului.
De asemenea, reprezentantul Guvernului în Vâlcea a dispus ca, începând de luni, 23 august 2021, echipe mixte formate din reprezentați ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, sub coordonarea celor doi subprefecți ai județului, să facă verificări în toate școlile din județ și în special în acele unități de învățământ care nu au autorizație sanitară sau de securitate la incendii. Verificările sunt necesare pentru a putea găsi soluțiile legale de remediere a problemelor până la începerea noului an școlar.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Biroului de Presă al Prefecturii Vâlcea