Pompierii de la ISU Vâlcea se pun bine cu divinitatea


• icoana Maicii Domnului Kazanskaia devine ocrotitoarea salvatorilor de la „General Magheru”
Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Arhiepiscopiei Râmnicului anunță că, la solicitarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” Vâlcea, Permanența Consiliului Eparhial a aprobat ca sărbătoarea pomenirii icoanei Maicii Domnului Kazanskaia (prăznuită în calendarul Bisericii Ortodoxe la data de 8 iulie) să devină ocrotitoarea acestei instituții și a tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul ISU Vâlcea.
„Spre a marca acest eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie va așeza sâmbătă, 8 iulie 2017, o copie a acestei icoane la Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob – Țara Loviștei, din comuna Racovița, unde va săvârși Sfânta Liturghie, slujba de sfințire a icoanei și de asemenea un Te Deum de mulțumire pentru toți cei care-și desfășoară activitatea, riscându-și viața pentru binele semenilor în cadrul ISU Vâlcea”, se arată în comunicatul de presă.
La această sărbătoare vor participa colonel Ionel Nuță, inspectorul șef al ISU „General Magheru” Vâlcea, angajați ai instituției, reprezentanții autorităților locale, precum și mulți credincioși.

Detalii inedite despre icoană

Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul, numită Kazanskaia sau din Kazan, este unică prin faptul că în ea este zugrăvită o singură mână – dreapta Pruncului Hristos, care binecuvântează. Mâinile Maicii Domnului și mâna stângă a Mântuitorului nu sunt vizibile, ci se află sub veșminte. Icoana Maicii Domnului de la Kazan este cea mai cinstită icoană făcătoare de minuni de pe întreg cuprinsul Rusiei. Numele icoanei Maicii Domnului Kazanskaia provine de la localitatea Kazan din Rusia, unde ea a fost găsită. În 1579, orașul Kazan, vechea capitală a hanatului tătarilor a suferit un mare incendiu. În același an, Maica Domnului se arătase unei copile de nouă ani, pe nume Matrona, poruncindu-i să-i scoată la lumină chipul frumos zugrăvit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Visul s-a repetat până când copila a înțeles că icoana trebuie scoasă din acea casă arsă. Luată din acel loc, Maica Domnului din Kazan este purtată în procesiune în Biserica Sfântul Nicolae, iar apoi în Catedrala Buneivestiri, loc în care mulți credincioși alergând au primit tămăduire sufletească și trupească. Aceste minunate fapte l-au determinat pe Ivan cel Groaznic să zidească pe locul găsirii icoanei o mănăstire de maici, unde a așezat icoana. La rândul său, țarul Feodor Ivanovici a înălțat și el o mare biserică din piatră, cu hramul Uspeniei (Adormirii Maicii Domnului), iar de la 8 iulie 1594 icoana Maicii Domnului Kazanskaia a fost pusă spre cinstire în această catedrală.

Posting....