Planuri mari pentru candidatul liberalilor la Primăria Râmnicului


• Grig Crăciunescu vrea să transforme Râmnicul într-un adevărat oraș european: panouri fotovoltaice pe toate pe toate clădirile administrației râmnicene și mai multe locuințe pentru tineri

PNL Vâlcea a început în forță precampania electorală, anunțând din timp atât candidatul pentru Primăria Râmnicului, cât și o parte a obiectivelor pe care această formațiune politică vrea să le îndeplinească dacă va câștiga alegerile locale din 5 iunie. Așa cum ați aflat din numere anterioare ale cotidianului nostru, candidatul liberalilor în lupta pentru Primăria Râmnicului este Grigore Crăciunescu, actual consilier local.
În rândurile următoare, vă invităm să descoperiți noi obiective pe care Grig Crăciunescu își propune să le ducă la bun sfârșit dacă va fi primarul Râmnicului. De această dată, liberalul ne-a vorbit despre întreținerea spațiilor publice, dezvoltarea parcului auto al ETA SA, dar și despre accesarea fondurilor europene și „energia verde”.
„Pentru că este foarte greu să fi sigur că poți aduce bani suplimentari la buget într-un timp scurt, am gândit un plan prin care să reducem substanțial cheltuielile pe care municipalitatea le face cu întreținerea spațiilor publice. O astfel de cheltuială mare o reprezintă energia, fie că discuți de o mașină sau o clădire. Îi cheltui pe carburant (benzină, motorină, curent electric sau energie termică) și după aceea intervin cheltuielile de întreținere periodică. În bugetul pe 2016 este prevăzută o finanțare (impusă de grupul de consilieri liberali) pentru achiziția de microbuze electrice. Acest lucru se constituie ca un centru pilot în vederea dezvoltării parcului auto ETA cu până la 50 de astfel de autovehicule, printr-un proiect cu fonduri europene. Tot liberalii au cerut și au votat aprobarea finanțării studiilor de fezabilitate pentru a demara amplasarea unor sisteme de panouri fotovoltaice pe toate clădirile administrației locale din Râmnicu Vâlcea: școli, grădinițe, școli, cantine etc. Acest lucru se poate face tot cu bani europeni și poate conduce la reducerea cheltuielilor cu energia electrică, «presiunea» pe buget fiind foarte mare din acest punct de vedere. De ce nu, folosind convertizoare, să folosim această energie verde și pentru încălzire, factura de la CET fiind cam de 3 miliarde vechi pe lună. Important este însă să transformăm toate clădirile publice din Râmnic în clădiri verzi, încercând să acoperim necesarul de consum energetic exclusiv din acest tip de sursă regenerabilă”, a declarat Grigore Crăciunescu.

Facelift pentru albia râului Olănești, locuințe sociale și extinderea iluminatului public – alte obiective „marca” Grig Crăciunescu

În continuare, candidatul liberalilor a prezentat și câteva obiective mai „tehnice” pe care și le propune pentru viitorul mandat de primar. „Locuințele sociale sunt o prioritate și, deși această măsură pare una de stânga, pe noi, liberalii, ne preocupă acest aspect. În acest sens, am identificat un teren de aproximativ 4000 mp, pe partea dreaptă a râului Olănești, pro­prie­ta­tea primăriei. Chiar dacă domnul primar interi­mar Ion Gigi Matei dorea să facă parc auto pentru Piețe Prest, noi, liberalii, ne-am opus acestei măsuri și am avut o inițiativă în consiliul local prin care am hotărât ca acest teren să fie folosit pentru locuințe sociale și locuințe pentru tineri, prin ANL. Ca atare, sunt prevăzuți, la inițiativa mea, bani pentru acest proiect în bugetul pentru 2016. Ulterior, am regândit extinderea acestui proiect prin modernizarea albiei râului Olănești, extinderea iluminatului public, a siste­mu­lui de supraveghere video și modificarea PUZ-ului astfel încât în zona Morilor să fie aprobată doar cons­truirea de locuințe. Este vorba de zona centrală a Râmnicului, o oglindă a Splaiului Independenței și Parcului Zăvoi, zonă rezidențială în care fiecare râmni­cean își dorește să locuiască. De ce să fie și malul drept al Olăneștiului la fel? Doar ca impozite și taxe această zonă este în centrul municipiului, în rest să fie considerată un mix de periferie și zonă industrială?”, a completat optimist Grig Crăciunescu.