Piperea, prezent la „parastasul” week-end-ului


• administratorul judiciar al combinatului Oltchim și câteva zeci de persoane cu credite în franci elvețieni s-au adunat la sediul BNR pentru un protest inedit
Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC) a organizat un eveniment de comemorare a debitorilor care s-au sinucis din cauza băncilor.
„Câteva zeci de clienţi ai băncilor care au de achitat rate la creditele în franci elveţieni au protestat duminică în faţa sediului Băncii Naţionale a României (BNR), nemulţumiţi de faptul că nu-şi mai pot rambursa împrumuturile din cauza scumpirii francului, în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale privind conversia creditelor în franci la cursul istoric. În urmă cu exact doi ani, la 15 ianuarie 2015, cursul francului elveţian a explodat şi a crescut de la 3,74 lei la 4,5 lei, în urma unei măsuri administrative luate de Banca Centrală a Elveţiei. În prezent, un franc este cotat la 4,19 lei. Protestatarii au numit acţiunea lor „Parastasul francului“, au adus o cruce şi au aprins mai multe lumânări în faţa sediului BNR, pe care l-au înconjurat. De asemenea, protestatarilor li s-au alăturat atât Gheorghe Piperea, dar şi senatorul Cătălin Zamfir, adică tocmai iniţiatorii legii privind darea în plată şi susţinători ai legii conversiei creditelor în franci elveţieni.  Judecătorii Curţii Constituţionale se vor pronunţa miercuri, 18 ianuarie, asupra Legii conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul de la data contractării creditelor. Sesizarea Guvernului privind legea de modificare a OUG 50/2010, prin care a fost introdusă posibilitatea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric s-a aflat pentru prima dată pe ordinea de zi a şedinţei de plen a CCR în luna noiembrie, însă Curtea a decis amânarea deciziei. Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistraţii Curţii Constituţionale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituţia. Guvernul Cioloş arăta în octombrie, când a sesizat CCR, că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie. Pe de altă parte, Guvernul susţinea că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului. Cabinetul Cioloş a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ţine cont de opinia Executivului. Iniţial, la propunerea lui Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de finanţe-bănci la acel moment, în prezent ministru al Finanţelor, deputaţii au introdus condiţia privind gradul de îndatorare, precum şi un plafon de 250.000 de franci elveţieni, însă, după dispute politice şi cu debitorii cu credite în franci elveţieni, modificările au fost retrase”, notează presa centrală pe această temă.