Piața de carne din România este revitalizată doar de Paște și de Crăciun!


Prin intermediul unui comunicat de presă emis de Institutul Național de Statistică, specialiștii acestei instituții prezintă câteva date interesante cu privire la sacrificările de animale și păsări, precum și la producția de carne. Sunt prezentate datele aferente lunii martie 2020 în comparaţie atât cu luna februarie 2020, cât şi cu luna martie 2019. Numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au crescut la toate speciile de animale şi la păsări analizate. Concret, în perioada martie 2019 – martie 2020 s-a înregistrat o producție de carne de peste 1,2 milioane de tone. Din acest total, 45% este reprezentată de carnea de păsare, 39% de carnea de porc, restul fiind carne de vită, de oi și de caprine. Din comunicatul Institutului Național de Statistică mai reiese că, în acestă perioadă, a crescut, în medie/lună, producția de carne provenită de la oi și capre (1,7%), urmată de carnea de vită (1,4%).
După cum se poate vedea din graficul pe care vi-l prezentăm mai jos (realizat de specialiștii INS), producția de carne de porc – MARCATĂ CU ROȘU – a crescut cu precădere în luna decembrie 2019 (atunci când a fost Crăciunul). Producția de carne provenită de la ovine și caprine – MARCATĂ CU ALBASTRU – a crescut semnificativ spre finalul lunii aprilie 2019 (Paștele a fost pe 28 aprilie 2019).
Reprezentanții INS mai fac precizarea că datele pentru unităţile industriale specializate (abatoare) s-au obţinut prin cercetǎri statistice exhaustive, efectuate de Institutul Naţional de Statistică, iar pentru exploataţiile agricole fără personalitate juridică, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Datele se referă la sacrificările exclusiv pentru consum.