Pesta Porcină Africană a creat pagube incredibile prin vecini: 30.000 PORCI AU FOST SACRIFICAȚI la nici 50 kilometri de Vâlcea!


Continuă prăpădul provocat de Pesta Porcină Africană! După aproximativ trei ani în care acest virus tot «bântuie» prin aproape întreaga țară, iată că problema pestei porcine (varianta africană) rămâne cât se poate de actuală, dar și de costisitoare pentru sectorul creșterii animalelor din țara noastră!
E jale la sud de Vâlcea, cea mai mare fermă de porci din județul Olt și-a sacrificat toate animalele în regim de urgență pentru stoparea unui focar de pestă porcină africană. La ferma din localitatea Ipotești, aflată la mai puțin de 50 kilometri de hotarul vâlcean, a fost confirmat virusul Pestei Porcine Africane (PPA), și autoritățile nu au ezitat și nici întârziat să sacrifice 30.000 de porci. Cu doi ani în urmă, în 2019, pesta a lovit la aceeaşi fermă, iar exploatația reușise să refacă efectivele la începutul anului 2020.
„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 19.08.2021 de IDSA Bucureşti. În data de 20.08.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 29.930 capete suine, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare“, a transmis Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt.
„Carcasele porcilor morţi sau ucişi şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale. Două localităţi au intrat în zona de protecţie, pe o rază de 3 km, în urma declarării focarului. Este vorba de localitatea Ipoteşti, în care se află ferma, şi de localitatea vecină Coteana. În aceeaşi zonă de protecţie mai sunt cuprinse fondurile de vânătoare 33 Coteana şi 35 Becica. O altă lungă listă cuprinde localităţile din zona de supraveghere (o rază de 10 km), zonă în care sunt interzise intrările şi ieşirile cu animale vii”, mai arată sursa citată.
Sursă foto: Arhivă