Perișani: trecerea de la boi la cai, de la cai la utilaje agricole


Munca pământului cu ajutorul animalelor a fost înlocuită tot mai mult de cea cu utilajele agricole în comuna Perișani. Într-o notă reală, ușor nostalgică, edilul Ion Sandu își amintește cum s-a făcut trecerea aceasta, cum, în prezent, pe teritoriul Perișaniului, mai sunt 100 de cabaline din cele peste 500 câte erau în urmă cu vreo 10 – 15 ani.
„Dacă în Perișani (ca în toată România) populația umană scade anual și bietele animale au aceeași soartă: în urmă cu 10 – 15 ani întâlneai în localitate peste 500 de cai pe care-i foloseau gospodarii la muncile agricole sau forestiere. Astăzi nu mai sunt 100 pentru că aceste cabaline frumoase sunt înlocuite cu utilaje agricole ! Când eram copil, nu erau 10 cai în comună. Aveau atunci perceptorii, poștașii și câțiva înstăriți, care-i foloseau la trăsuri. Toți ceilalți gospodari munceau cu boii. Cu boii aranjau pământul, transportau nutrețul pentru la iarnă. Apoi, au dispărut și boii. Mai avem doar patru în localitate, adică două perechi. Boii au înlocuit caii, caii au fost înlocuiți de tractoare”, a declarat, pentru cotidianul nostru, primarul Sandu.
Mai trebuie spus că localitatea dispune de foarte multe pășuni alpine și se află însă pe primul loc, în județ, la numărul ovinelor. Astfel, în evidențele Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea sunt înregistrate 21.000 capete ovine.