OUAI Oltul Olanu va investi 11 milioane de lei în irigații


Imediat după Revoluția din 90, unul dintre domeniile de forță ale economiei – agricultura – a avut mult de suferit. Au dispărut formele de asociere, pământul a fost fragmentat, fiecare s-a raportat la bucata lui de proprietate. A scăzut randamentul pământului; productivitatea la fel. Dar, odată ce consumul a crescut și noi am produs tot mai puțin, am început să importăm din ce în ce mai multe produse. Foarte greșit!

AFIR – fonduri nerambursabile, dacă proiectele sunt bune

Iar sistemele de irigații, care vin în sprijinul recoltelor agricole, aproape că au dispărut. Și spun aproape, pentru că în ultima perioadă am auzit tot mai des vorbindu-se despre câteva organizații locale care au reușit să obțină fondurile necesare modernizării și înființării unor sisteme de irigații moderne. Una dintre acestea este Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) Oltul Olanu, care are în componență două stații: Nicolești și Cioboți. Președintele acesteia Ilie Ion Menu (foto) anunța, pe o rețea de socializare, performanța de a semna contractele de finanțare pentru modernizarea și reabilitarea sistemelor de irigații din OUAI Oltul Olanu. Prin efortul susținut al acestuia și al echipei pe care a coordonat-o s-a reușit atragerea a 11 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi) de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) – Centrul zonal Craiova, finanțarea fiind de 100%.

1.000 de hectare așteaptă irigațiile

Suprafața OUAI Oltul Olanu nu este una neglijabilă, însumează aproximativ 1.000 de hectare și peste 480 de membrii proprietari de terenuri. Chiar dacă a fost ales președinte din 2018, Menu a tras tare și la sfârșitul lui 2019 avea deja contractele de finanțare semnate. Zeci de drumuri Olanu-Vâlcea-Craiova și sute de documente de la zeci de instituții, 20 de luni într-un continuu du-te-vino, dar, în cele din urmă, se pare că a meritat. OUAI Oltul Olanu se numără acum printre organizațiile care va începe reabilitarea efectivă a sistemelor de irigații, iar planurile se pare că sunt mari…

Bazin legumicol, centru de colectare, asociație agricolă…

Pentru că a fost gândit ca un bazin legumicol, prin acest proiect, organizația condusă de Menu vrea să redea zonei utilitatea pentru care a fost creată, respectiv refacerea treptată a acestui bazin de producători de legume. De ce ar deveni tentant? Pentru că vor beneficia de subvenții mai bune; irigațiile vor crește calitatea și cantitatea produselor; infrastructura creată, va face loc investitorilor în acest domeniu; altfel spus va da un plus valoare terenurilor proprietarilor din asociație și de ce nu a celor din Olanu. Momentan, culturile predominante sunt cerealele, însă, odată cu implementarea acestui proiect, se dorește înclinarea balanței către culturile de legume, un centru de colectare, o asociație agricolă care să negocieze direct livrările către marile lanțuri de magazine. Proiecte frumoase pe care le așteaptă atât proprietarii de terenuri, dar și consumatorii dornici de produse autentice și gustoase.
„După 30 de ani de la revoluție și după doi ani de muncă perseverentă și așteptări, proiectele mele de suflet au finanțarea aprobată – 11 milioane de lei. Mulțumesc tuturor celor din instituțiile de stat sau private, care mi-au acordat încrederea în elaborarea documentațiilor, obținerea avizelor și autorizațiilor necesare accesării fondurilor europene… finanțarea fiind de 100%”, declara pe o rețea publică de socializare președintele OUAI Oltul Olanu – Ilie Ion Menu.
Îi urăm și noi succes în finalizarea cu bine a proiectului și așteptăm roșiile, castraveții și ardeii de Olanu.