Opinii – REVOLTĂTOR!


Nu putem să nu facem nimic atunci când ziua naţională este atacată și declarată zi de doliu. De Ziua Naţională a României am asistat la boicotul oficialilor de la UDMR și la arborarea steagurilor de doliu în secuime. În Covasna şi Harghita absenţa tuturor oficialilor udemerişti, de la consilierii locali, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene până la parlamentari a fost dublată de o arborare, minimală, a tricolorului românesc pe bulevardele şi străzile celor două municipii.
La Sfântul Gheorghe nu au fost prezenți nici măcar primarul Antal Arpad şi şeful Consiliului Judeţean, Tamas Sandor. Cât despre drapelul naţional, acesta a împodobit doar pe o singură parte porţiunea denumită 1 Decembrie a principalului bulevard şi o porţiune din zona centrală, în rest lipsind cu desăvârşire.
La Târgu Secuiesc, proprietarii caselor din centrul oraşului, din zona unde s-au desfăşurat ceremoniile oficiale, au arborat, la porţi şi în ferestre, steaguri negre de doliu, având la capete câte o panglică roşu-alb-verde, culorile drapelului maghiar.
Prefectul de Covasna, Marius Popica, a demarat deja o anchetă, dar sancţiunile legale nu pot fi aplicate întrucât prevederile referitoare la sancţionarea ofensei aduse însemnelor şi simbolurilor naţionale nu mai există în noua formă a legii. Noul cod penal nu conține prevederi care să condamne persoanele care manifestă dispreț față de însemnele României sau faţă de emblemele și semnele de care se folosesc autorităţile de stat, așa cum era stabilit in art. 236 din vechiul cod penal. Lipsa unor măsuri care să și să pedepsească astfel de acțiuni a dus la exacerbarea acestor manifestări de dispreț, atât ca număr, cât și ca modalități de realizare.
Voi depune un proiect de lege care corectează acest vid legislativ. Practic, se reintroduce în noul codul penal a vechilor prevederi ale art. 236 ce stabilesc clar pedepsele pentru ofensa adusă însemnelor statului. Mai precis, prin acest nou articol, orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.
Tudor Ciuhodaru
Deputat
(De pe CIUHO BLOG)