Operatorul ungar de gazoducte FGSZ a reluat livrările de gaze către Ucraina


Operatorul reţelei ungare de gazoducte FGSZ a anunţat, du­minică, că a reluat livrările de gaze către Ucraina vecină, după ce le-a suspendat pe termen nelimitat în septembrie, o măsură criticată de compania publică ucraineană Naf­to­gaz. „Sunt în măsură să confirm că livrările de gaze din Ungaria către Ucraina au început”, a anunţat pentru AFP Edina Lakatos, purtă­torul de cuvânt al FGSZ, într-un email. Ea a precizat că 2,6 milioane de m3 de gaze au fost livrate sâmbătă.
FGSZ a decis la 25 septembrie să oprească livrările de gaze către Ucraina, o măsură calificată de Naf­to­gaz drept „neaşteptată şi inexpli­ca­bilă”. Suspendarea a intervenit la câteva zile după o întâlnire la Buda­pesta între Aleksei Miller, preşe­dintele gigantului rus de gaz Gaz­prom, şi primul ministru ungar Viktor Orban, care lansează în mod regu­lat avertismente împotriva deterio­rării relaţiilor comerciale cu Rusia.
Guvernul Orban a explicat sus­pen­darea prin necesitatea de a creşte rezervele de gaze în Unga­ria. El a adăugat că Ungaria ar tre­bui să fie pregătită în caz de închi­dere a conductei la graniţa cu Ucrai­na prin care tranzitează o mare parte din gazele livrate de Gaz­prom.
Potrivit operatorului ucrainean Ukrtransgaz, Ucraina a importat în 2013 un total de 600 de milioane de m3 de gaze din Ungaria. Livrările de gaze din Ungaria către Ucraina se înscriu în cadrul eforturilor Uniu­nii Europene de a ajuta Ucraina, subminată de conflicte politice şi mili­tare care o opun Rusiei şi sepa­ratiştilor din estul ţării. (Agerpres)