O ELEVĂ DE 12 ANI de la o școală din Vâlcea, printre câștigătorii concursului Green TECH App


CEZ Vânzare și Fundația Progress au anunțat rezultatele concursului care premiază pasiunea pentru tehnologie și grija pentru mediul înconjurător. 40 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani au dezvoltat o aplicație pe platforma MIT App Inventor, pe tema energiei verzi.
Premiile care încurajează #energiaviitorului vor ajunge la câștigătorii concursului:
• locul I, un laptop în valoare de 2.500 lei: Gabriel, 14 ani, Peștișani, Gorj;
• locul al II-lea, o tabletă în valoare de 1.200 lei: Anastasia, 10 ani, Târgu Jiu, Gorj;
• locul al III-lea, un kit robotic în valoare de 800 lei: Miruna, 12 ani, Pietrari, Vâlcea.
Aplicația care ocupă primul loc în clasament cuprinde două module: unul în care userul parcurge o serie de informații despre energia verde și celălalt în care are posibilitatea să-și testeze cunoștințele. Celelalte două aplicații sunt quizuri, care pot fi folosite și în module educaționale ca modalități de testare. Cele trei idei vor fi publicate online, în format video, pentru a încuraja creativitatea, dezvoltarea abilităților digitale și pentru a-i familiariza pe copii cu energia verde.
Juriul a fost compus din voluntari ai Grupului CEZ în România și reprezentanți ai Fundației Progress. Aceștia au participat la un training susținut de Simplon România, în cadrul căruia au aflat informații utile despre concurs, platformă, criteriile și grila de jurizare.

Mesajul organizatorilor

„Mă bucur că am avut ocazia să văd cum percep copiii energia verde și modurile prin care putem contribui la protejarea mediului. Experiența de jurizare a fost una nouă și în același timp interesantă. Adevăratul câștig îl reprezintă dezvoltarea personală a participanților, dar și a tuturor stakeholderilor implicați, dezvoltare care pornește de la creativitate – o componentă atât de importantă și totuși atât de neglijată. Rezultatele acestui concurs ne arată câtă nevoie este de astfel de discipline în învățământul românesc. Trebuie să dezvoltăm creativitatea copiilor, gândirea logică și dorința de inovare prin digitalizare. Îi încurajez pe copii să-și dezvolte în continuare abilitățile și îi felicit pe cei care încearcă să fie din ce în ce mai buni. Consider că familiarizarea copiilor cu astfel de aplicații îi poate determina să își aleagă un drum în direcția aceasta. Felicitări și celor care acum pășesc timizi în lumea programării și mult succes în viitor”, au declarat voluntarii CEZ Vânzare.
„Este extraordinar să vedem cum copiii au acceptat provocarea noastră și au combinat cele două teme: programarea și mediul înconjurător. Toate proiectele reflectă dorința copiilor de a trăi într-un viitor mai bun și cred că au și resursele să îl construiască. Tot ce trebuie să facem noi este să le arătăm direcția și să le oferim mijloacele necesare. Sper ca aceasta să fie prima ediție a concursului Green Tech App și anul viitor să fie la fel interesantă”, a declarat Ovidiu Ana, manager de proiect CODE Kids.

Care au fost criteriile de jurizare urmărite?

• temă și complexitate – jocul creat în MIT App Inventor respectă regulile tipului de joc ales și tema propusă;
• estetică și creativitate – interfața aplicației este ușor de utilizat; aspectul este unul plăcut; aplicația dă dovadă de creativitate prin elementele sugestive care introduc tema; elementele de interfață (ex. butoanele) au etichete corespunzătoare; paleta de culori aleasă reflectă tema propusă;
• logică și funcționalitate – aplicația funcționează; logica este corectă; jocul este organizat pe mai multe nivele; efectul declanșat de anumite acțiuni este cel așteptat;
• respectarea vârstei de participare; trimiterea proiectelor în termen; realizarea proiectului după formatul specificat în Regulament și încărcarea acestuia pe platformă.
CEZ Vânzare colaborează din 2018 cu Fundația Progress pentru dezvoltarea proiectului CODE Kids, menit să creeze o mișcare de coding și STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) în care copiii, tinerii și bibliotecarii din mediul rural își dezvoltă compețentele digitale și se implică în viața comunității prin rezolvarea unor teme digitale creative. În perioada 2019-2020, voluntarii CEZ au susținut 34 de webinarii de compentențe non-tehnice (leadership, public speaking, tehnici de vânzări, ora verde – sfaturi de eficiență energetică, abilități sociale, spirit de echipă) pentru peste 300 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Programul a beneficiat în 2019 de o inovație verde prin instalarea a 60 de panouri fotovoltaice la Școala Gimnazială din Mușătești și de laptop-uri pentru dotarea cluburilor.

Despre Grupul CEZ în România

Grupul CEZ în România este reprezentat prin nouă companii – Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power si CEZ ESCO România. Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.
După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2017, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeste 1,3 milioane de clienţi.
Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde euro şi contine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.
Totodată, începând cu 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din patru microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.
Înceâand cu 2018, CEZ ESCO România oferă soluţii de eficienţă energetică în sectorul privat. Compania oferă servicii complete, de la consultanţă la proiectare, de la management de proiect, la implementare proiectelor energetice complexe (soluţii de încălzire, de răcire şi/ sau alimentare cu energie).

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație neguvernamentală care pilotează inițiative locale în domeniul educației/ formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel național, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca hub-uri (puncte focale) de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale.
• Direcția Comunicare și Marketing CEZ România