Moțiunea PSD „se votează” la Curtea Constituțională!


În opinia deputatului de Vâlcea Vasile Cocoș (foto), Guvernul nu va putea evita un vot pentru o moţiune de cenzură din partea PSD, fie că se va vota actuala moţiune, fie că va fi vorba de una depusă în sesiunea ordinară.
„Avem dreptul, constituţional, ca să depunem o moţiune de cenzură în sesiune ordinară. Nimeni nu poate să ia acest drept opoziţiei. Deja, am intrat în sesiune ordinară. Va fi vot pe moţiune! Că va fi pe această moţiune, că va fi pe o moţiune în sesiunea ordinară, până la urmă liberalii nu vor putea evita”, afirmă Cocoș.
Parlamentarul de Vâlcea a adăugat că, din punct de vedere politic, pentru actuala moţiune se aşteaptă decizia CCR, pentru care un prim termen este fixat pe 15 septembrie, context în care probabil se va prefera soluţia depunerii unei noi moţiuni, în sesiunea ordinară.

 

Ce zice Guvernul?

 

„Moţiunea de cenzură iniţiată la data de 17 august 2020, având conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august, nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară şi extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) din Constituţie”, susţine Guvernul în punctul de vedere transmis Curţii Constituţionale.
Guvernul a transmis Curţii punctul de vedere în privinţa existenţei unui conflict juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Parlament, menţionând că iniţierea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului este contrară dispoziţiilor art.113 şi art. 66 alin. (1) din Constituţie.
Executivul susţine, în punctul său de vedere, că situaţia de conflict este generată de depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii fără dezbaterea şi votarea acesteia. „Blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă, fapt contrar Constituţiei”, mai consideră Executivul.