Ministrul Fondurilor Europene l-a supărat pe Moş Persu: „Ghinea ăla e un papagal!”


• baba şi mitraliera, comuniştii şi proiectele europene…
Ieşire complet necontrolată chiar şi pentru un pensionar acrit precum Dumitru Persu, la cea mai recentă şedinţă a Consiliului Judeţean. Fostul fruntaş comunist a simţit nevoia să sară la gâtul ministrului Fondurilor Europene fără ca nimeni să-i ceară părerea pe acest subiect.

Cum a pornit totul?

În stilu-i deja cunoscut şi prăfuit, Persu s-a inflamat din nimic şi a tunat despre Cristian Ghinea că „e un papagal!”, asta la doar câteva zile după ieşirea pe piaţă a raportului primelor 100 de zile ca ministru al Fondurilor Europene. În raportul publicat sunt prezentate informaţii cu privire la rata de absorbţie curentă a fondurilor avute la dispoziţie de România în exerciţiul bugetar european 2007-2013, care, se arată în raport, a crescut la 76,69%, faţă de 58,67% în noiembrie 2015 şi de 66,21% la preluarea mandatului de către Cristian Ghinea.

Ce a făcut Ghinea la viața lui?

Este licenţiat al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În perioada 2007 – 2008, el a absolvit un master la London School of Economics, Marea Britanie, iar specializarea sa este în stuctura instituţională a UE, democratizarea, studiile media, transparenţa în administraţia publică şi în Republica Moldova. a avut o rubrică politică saptămânală în revista Dilema veche, dar şi-a încetat colaborarea, odată cu acceptarea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în Guvernul Cioloş. De asemenea, el a avut rubrici saptămânale în Cotidianul şi România liberă şi a publicat pe www.contributors.ro. În 2012, Cristian Ghinea a publicat cartea „Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituţiile anticorupţie”, dar a fost şi co-autor al mai multor lucrări alături de Alina Mungiu-Pippidi, Sorin Ioniţă, Cristian Pătrăşconiu. Până în noiembrie 2015, când a acceptat să fie consilier al prim-ministrului Dacian Cioloş, Cristian Ghinea a fost membru în consiliul director al Centrului Român de Politici Europene (CRPE). Pe 26 aprilie 2016, Cristian Ghinea a fost propus de premierul Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, decretul fiind semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Ghinea a înlocuit-o pe Aura Răducu, al doilea ministru al Cabinetului tehnocrat care a demisionat, la solicitarea şefului Executivului.

Cine este Dumitru Persu?

Dumitru Persu (foto alăturat) s-a născut în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a terminat ASE în timpul invaziei Cehoslovaciei de către ţările Pactului de la Varşovia, a absolvit cursuri post-universitare de zi în anii Cutremurului celui Mare cu tema „Pregătirea cadrelor de conducere din economia şi administraţia de stat”, a fost economist, şef servicii Consiliul Judeţean Vâlcea, Direcţia Planificare, Dezvoltare, Organizare şi director, şef Secţie adj. – Secţia Planificare, Dezvoltare, Organizare a Consiliului Judeţean Vâlcea în vremea cartelelor şi raţiilor lui Ceauşescu.

În loc de epilog

N-ar fi rău pe viitor, dacă preşedintele Rădulescu vede că mentorul său a uitat să-şi mai ia din pastilele zilnice să-i mai taie microfonul ca să-l salveze din situaţiile penibile în care numai de părerea lui Persu despre fonduri europene e nevoie în ţara asta…