Meşteşugurile tradiţionale, văzute prin ochi de cercetaş


MESTESUG_2Sâmbătă, 11 iunie, esplanada Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea a fost gazda unei acţiuni care a suscitat interesul trecătorilor. Centrul Naţional pentru Informare şi Promovare Turistică Vâlcea şi Organizaţia Naţională „Cercetaşii României”, Grupul de Iniţiativă „Radu de la Afumaţi” Râmnicu Vâlcea, au organizat, alături de Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Vâlcea şi Fundaţia World Vision Vâlcea, o primă manifestare ce avut drept scop promovarea meşteşugurilor tradiţionale din județul nostru. Pentru ca activitatea să fie una reuşită, cercetaşilor li s-au alăturat meşteri populari care şi-au promovat cu pasiune meşteşugul. Astfel, copiilor şi tinerilor participanţi le-au fost pre­zen­tate unelte de lucru şi produse pe care ei le cu­noşteau doar din poveşti. Războiul de ţesut, opincile (dar şi opincarul) au captat atenţia şi interesul tuturor. Pentru câteva ore, cercetaşii, dar nu numai, s-au simţit şi trăit într-o societate arhaică în care modernul nu-şi avea locul.
„Am fost sincer impresionată de atelierul de opincărie, de minunatul costum tradiţional purtat de meşter, de felul frumos, fascinant în care acesta povestea, de pasiunea pentru ceea ce face”, a precizat Bianca Mandea de la unitatea Sfântul Constantin Brâncoveanu.
„Activitatea de astăzi a avut ca scop familiari­zarea micilor cercetaşi cu meşteşugurile specifice zonei noastre. Concluzia? Cercetaşii au fost mai mult decât încântaţi de ceea ce au văzut”, a declarat, al rândul ei, Dana Popa – lider în cadrul Grupului de Inițiativă „Radu de la Afumaţi” Râmnicu Vâlcea.
Este cât se poate de evident faptul că, într-o lume în care sunt „importate” pe bandă rulantă obiceiuri şi tradiţii de la alte popoare, fără a ţine cont de specificul nostru naţional, activitatea desfășurată sâmbătă în Râmnicu Vâlcea a fost extrem de benefică tinerilor.
„Mi-am propus, prin purtarea costumului popular, să promovez acest port în rândul cercetaşilor”, a mărturisit încântată Ştefania Năstăsoiu – lider în cadrul Grupului de Inițiativă „Radu de la Afumaţi” Râmnicu Vâlcea.
„La sfârşitul activităţii, copiii au fost încântaţi de ceea ce au văzut şi au realizat că bunicii lor aveau dreptate: tradiţiile şi obiceiurile pur româneşti nu vor pieri niciodată. Ca urmare, au înţeles că este şi datoria lor să le păstreze nealterate şi să le transmită mai departe”, se arată, drept concluzie a activității de sâmbătă, într-un comunicat transmis presei de către reprezentanții Grupului de Inițiativă „Radu de la Afumaţi” Râmnicu Vâlcea.