Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

9 iulie 2020

Mandat european de arestare, pus în aplicare de polițiștii vâlceni


• acesta este emis de autoritățile germane și vizează un vâlcean de 39 de ani
Săptămâna trecută, poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale Vâlcea – Compartimentul Urmăriri, în colaborare cu cei de la Postul de Poliţie Mihăeşti, au pus în executare un mandat european de arestare, emis de autorităţile judiciare din Germania, pe numele unui vâlcean de 39 de ani.

Ce prostii săvârșise vâlceanul în Germania?

Oamenii legii din județul nostru l-au depistat pe bărbat, care era urmărit internaţional, acesta fiind condamnat la o pedeapsă de opt luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de înșelăciune. „În fapt, la data de 11.11.2013, respectiv 14.02.2014, persoana în cauză, sub pretextul că avea nevoie de bani, a oferit spre vânzare două inele unor femei din localitățile Osnabruck și Wallenhorst din Germania, pretinzând că acestea sunt din aur, deși, în realitate, erau din alamă și fără valoare”, informează polițiștii vâlceni, cu privire la acest caz, prin intermediul unui comunicat de presă.
Poliţiştii vâlceni l-au depistat pe tânărul în cauză şi l-au prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, care a dispus măsura reţinerii. Ulterior, după efectuarea procedurilor legale, tânărul a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş. În continuare, față de tânăr vor fi demarate procedurile legale în vederea predării către autorităţile germane.

Nu vreți să deveniți victime ale hoților din autoturisme?
• polițiștii vă învață ce trebuie să faceți
Prin intermediul unui comunicat de presă, polițiștii vâlceni adresează mai multe sfaturi foarte prețioase, care, dacă le urmați, vă vor ajuta să preveniți furturile de şi din auto. Iată care sunt aceste recomandări:
• achiziţionaţi sisteme de alarmare, antifurt, numai de la firme specializate. Odată activate, asemenea sisteme descurajează infractorii şi dau siguranţă autoturismelor;
• asiguraţi autoturismele prin încuierea uşilor;
• atunci când părăsiţi autoturismul, nu lăsaţi la vedere, în interiorul acestora, obiecte de valoare: genţi de voiaj, poşete, borsete, genţi tip «Diplomat», aparatură electronică etc. Acestea pot atrage interesul infractorilor!;
• parcaţi autoturismele numai în locuri bine iluminate, în locuri unde pot fi observate în permanenţă de către alte persoane, nu în locuri dosnice, izolate din punct de vedere al traficului stradal;
• păstrați cheia originală a autoturismului într-un loc diferit de cheia de rezervă.

Sfatul zilei vine de la polițiștii vâlceni
Prin intermediul unui comunicat de presă, polițiștii rutieri din județul nostru fac cunoscute mai multe recomandări de care șoferii ar trebui să țină cont ori de câte ori pornesc cu mașina pe drumurile publice.

La ce trebuie să aveți grijă când plecați cu mașina?

„Având în vedere că ne aflăm în sezonul rece, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, poliţiştii recomandă şoferilor să conducă prudent, dar şi să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă”, se arată în comunicatul de presă transmis de către reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea

Infracțiune în Budești
• dosar penal pentru un bărbat
Un bărbat a fost depistat de polițiștii rutieri, joia trecută, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Budeşti. În urma verificărilor specifice efectuate, s-a stabilit că bărbatul în cauză are suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
„În cauză, s-a întocmit dosar de cercetare penală, efectuându-se cercetări față de bărbat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având permisul de conducere suspendat. La finalizarea cercetărilor, dosarul va fi înaintat Parchetului cu propunere de soluție procedurală”, au informat polițiștii vâlceni cu privire la această situație.

Doi râmniceni s-au trezit cu polițiștii la ușă
• aceștia sunt suspectați de comercializarea unor softuri auto contrafăcute
În dimineața de 16 februarie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, însoțiți de luptători ai Serviciului de Acțiuni Speciale și polițiști ai Serviciului Criminalistic, au efectuat două percheziții domiciliare. Au fost vizate persoane bănuite de realizarea în scopul distribuirii de mărfuri piratate și de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.

Cum s-au desfășurat «operațiunile»?
„Polițiștii au descins, în Râmnicu Vâlcea, la locuința unei persoane bănuită de comiterea infracţiunii de realizare în scopul distribuirii de mărfuri – pirat și de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, precum și la adresa de unde au fost expediate produsele piratate. Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea” au transmis polițiștii vâlceni, cu privire la aceste percheziții, prin intermediul unui comunicat de presă.
De asemenea, oamenii legii din județul nostru au făcut cunoscute motivele concrete pentru care este cercetat unul dintre cei doi bărbați vizați: „În fapt, în perioada 2016-2017, bărbatul a expus spre vânzare și a comercializat on-line softuri piratate, utilizate pentru diagnoză auto, prejudiciul cauzat titularului de drepturi sau persoanei legal autorizate de acesta fiind în curs de stabilire”.

Tâlharii mici din Orlești au fost prinși de polițiști
• patru bunuri sustrase au fost descoperite
În comuna Orlești, pe lângă tâlhari mai mari, care operează fraude pe internet, există și tâlhari mai mici, un fel de găinari, care se îndeletnicesc cu tot felul de nimicuri. Așa se face că, zilele trecute, polițiștii postului din comună au reușit identificarea principalilor suspecți ai unor infracțiuni de furt din locuințe, comise în zilele de 28 ianuarie, respectiv 6 și 14 februarie. Acțiunea oamenilor legii a venit după ce mai multe persoane din localitatea amintită au sesizat că indivizi necunoscuți le-au pătruns în locuință și au sustras mai multe bunuri.
În urma investigațiilor specifice efectuate, polițiștii au identificat principalii suspecți ai faptelor de furt, reușindu-se probarea activității infracționale a acestora. De asemenea, au fost recuperate și bunurile sustrase, respectiv două motoferăstraie și două biciclete. Suspecți pentru comiterea acestor infracțiuni sunt doi tineri, cu vârstele de 17 ani și 13 ani, ambii domiciliați în comuna Orlești. Polițiștii au făcut cunoscut că, în această cauză, cercetările specifice vor continua sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Vâlceni bănuiți de comiterea unor fraude informatice, «călcați» de mascați
• descinderile au avut loc în Drăgășani și Orlești
La finalul săptămânii trecute, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, au efectuat noouă percheziții domiciliare. Au fost vizate persoane bănuite de fraudă informatică, fals informatic și spălarea banilor din municipiul Drăgășani și comuna Orlești. În urma descinderilor, au fost emise nu mai puțin de zece mandate de aducere.

Ce au descoperit polițiștii?
„Din cercetări a reieșit că, în perioada septembrie – noiembrie 2015, în municipiul Drăgăşani şi comunele limitrofe, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat iniţiat de un bărbat din localitate, persoană cunoscută de mai mult timp cu preocupări infracţionale în domeniul comiterii fraudelor informatice. La acest grup ar fi aderat mai multe persoane, al căror rol era de a deschide conturi bancare în Polonia şi România, pe care le-ar fi pus la dispoziţia membrilor grupării, pentru a determina victimele infracţiunilor să vireze sumele de bani în aceste conturi. Prejudiciul estimat, în această fază a cercetărilor, este de aproximativ 350.000 de euro. (…) În urma percheziţiilor, au fost ridicate cinci laptopuri, trei hard disk-uri, zece telefoane mobile, unsprezece cartele SIM, 120 USD și 55 de euro, precum și înscrisuri și documente bancare”, au informat polițiștii vâlceni prin intermediul unui comunicat de presă.

Cum s-a terminat povestea?
Oamenii legii din județul nostru au mai informat că persoanele vizate au fost săltate de la domiciliu și aduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea. În vederea audierii, au fost reținute două persoane, care, ulterior, au fost prezentate magistraților Tribunalului Vâlcea în vederea dispunerii măsurilor legale.
De amintit și faptul că întreaga acțiune s-a desfășurat cu sprijinul jandarmilor vâlceni.

Alte articole de la Politie