Managerul Dan Ponoran vorbește despre Aparatură nou, medici noi și „magia tratamentului” la Spitalul Județean


De când se află în fruntea Spitalului Județean de Urgență Vâlcea dr. Dan Ponoran, unitatea medicală trece prin schimbări majore în bine. Și nu ne referim doar la modernizarea clădirii, proiect realizat cu fonduri europene. De exemplu, Spitalul Județean stă bine la capitolul aparatură medicală. Mai nou, încep să sosească tot mai mulți medici noi. Mai multe detalii am aflat, însă, chiar de la managerul spitalului, chirurgul Dan Ponoran.
Domnul manager, de la începutul anului am tot auzit despre aparatură medicală nouă la spital. Ne mai așteptăm la noi vești până la finele acestui an?
– A început să sosească aparatura medicală achiziționată cu fonduri de la Ministerul Sănătății – cele 6,3 milioane lei și de la CJ Vâlcea – 700.000 lei. A venit deja aparatura pentru Radiologie, Ortopedie, trebuie să sosească mesele, lămpile, laparoscopul…Deja magazia spitalului este plină de cutii.
Despre RMN mai aveți ceva vești?
– Achiziționarea RMN-ului se află într-o licitația națională, cu fonduri de la Banca Mondială. Când se va încheia acea licitație vom știi mai multe. Trebuie urmărit site-ul Ministerului Sănătății. Oricum, suntem pe listă printre cele 20 de spitale din țară.
Am vorbit despre aparatură nouă la spital. Există date legate de valoarea totală a aparaturii achiziționată anul acesta?
– Sunt date contabile. Ce vă pot spune cert este că, don bugetul spitalului, anual, luăm aparatură de 1 milion lei. Nu am acum datele, dar putem vorbi și de banii alocați de Ministerul Sănătății și CJ Vâlcea pentru ultimele aparate, respectiv 7 milioane lei.
A fost angajați, anul acesta, mai mulți medici noi. Putem vorbi, așadar, de deficit de personal pe anumite secții?
– De la începutul anului, ne-au sosit: trei radiologi, un medic nefrolog, un dermatolog și avem în desfășurarea concursuri privind angajarea medicilor rezidenți: un gastroenterolog, ne va sosi la anul și un anestezist, după ce termină rezidențiatul. Ne va sosi și un medic pe Medicină Internă. Pot spune că suntem peste linia de plutire. Nu mai vorbim de secții cu deficit de medici.
Cam ușor cu perfuziile! Se pare că, lunar, se cheltuie cam mult cu soluțiile perfuzabile.
– Într-adevăr, ca idee, se folosesc lunar 15.000 li/soluții perfuzabile. Se consumă enorm de multe pungi. Aici trebuie intervenit. Mai ușor, căci altfel chiar vom avea probleme. Dacă se continuă în ritmul acesta, vom rămâne fără. Mă refer, în primul rând, la concepția generală că ajuns la spital trebuie să mi se facă perfuzie. În cazul vârstnicilor, o perfuzie poate fi o problemă. S-a ajuns la concepția: «Magia tratamentului este perfuzia!».
Domnule dr. Ponoran, mai sunt cazuri când pacientul este trimis la farmacie să-și cumpere medicamente?
– Foarte puține. Sunt zile când din farmacia spitalului lipsește un medicament și poate tocmai atunci un pacient are nevoie de el. Ajunge la farmacie, dar i se decontează tratamentul. Cât timp vorbim de medicamente incluse în listele CAS-ului pentru decontare, totul este bine. Pacienții își primesc banii înapoi.