Mâine, diplomația românească, sărbătorită de CJ Vâlcea


• în premieră absolută, ambasadorii țării sunt invitați pentru a marca Ziua Diplomației Române
După cum vă informam și în edițiile noastre precedente, în cadrul unei şedinţe extraordinare desfăşurate în data de 10 august, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a supus aprobării consilierilor judeţeni solicitarea Ministerului Afacerilor Externe ca judeţul Vâlcea să devină, pentru o zi, centrul diplomaţiei româneşti.
Ambasadorii, consulii generali şi alţi membri ai Corpului Diplomatic Român vor fi prezenţi în judeţul Vâlcea pentru a marca „Ziua Diplomaţiei Româneşti”, urmând ca, pe parcursul întregii zile, să participe, după un program aprobat de Ministerul Afacerilor Externe, la o suită de evenimente în cadrul cărora va fi marcată „Ziua Diplomaţiei Româneşti” şi vor afla informaţii despre oportunităţile pe care judeţul Vâlcea le oferă, atât din punct de vedere economic, cât şi turistic, informaţii pe care, prin amabilitatea excelenţelor lor, să le prezinte ţărilor prietene prin intermediul misiunilor diplomatice în care au fost acreditaţi. „Sunt onorat şi extrem de bucuros să primim la Vâlcea diplomaţii României, acei trimişi ai ţării care pot vorbi lumii despre tot ce noi, românii şi România, putem oferi, fiindcă, nu-i aşa, excelenţele lor pot prezenta, prietenilor noştri din ţările în care sunt acreditaţi, judeţul nostru, cu tot ce are el mai frumos şi mai interesant şi cu toate oportunităţile pe care el le poate oferi potenţialilor investitori sau turişti. Consider că aceasta este o ocazie extraordinară pentru noi să arătăm lumii cel mai frumos judeţ din România sau judeţul turismului total, aşa cum imi place mie să numesc judeţul Vâlcea, de fiecare dată când vorbesc despre el. Sunt convins că, după acest eveniment, se va vorbi despre Vâlcea în multe colţuri ale lumii, în care nu se auzise niciodată despre el” , anunța Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Vâlcea și diplomații săi de prim rang

În fapt, diplomația românească își datorează mulți dintre greii săi județului nostru. Un argument în acest sens este și Lazăr Comănescu (foto), vâlcean din Vaideeni, de două ori ,numai în ultimul deceniu, ministru de Externe.
Născut în 4 iunie 1949, acesta a absolvit cursurile Facultății de Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1972) și „Cursul de civilizație și limba franceză contemporană” de la Paris – Sorbonne (1973). A obținut în anul 1982 titlul de Doctor în relații economice internaționale la ASE București.
După absolvirea facultății, a fost angajat ca diplomat la Departamentul Organizații Economice Internaționale din Ministerul Afacerilor Externe (1972-1982). Odată cu obținerea doctoratului, va lucra ca lector universitar la Catedra de relații economice internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1982-1990). După Revoluția din decembrie 1989, Lazăr Comănescu revine în cadrul Ministerului Afacerilor Externe îndeplinind funcțiile de consilier și din 1993 ministru-consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles (1990-1994), director al Direcției Uniunea Europeană (1994-1995), Director general, consilier al ministrului afacerilor externe, director de cabinet (1995).
În anul 1995, Lazăr Comănescu este numit în funcția de Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe (1995-1998), în aceeași perioadă fiind și profesor asociat la Academia de Studii Economice. Începând din anul 1998 urmează apoi o perioadă de 10 ani de reprezentare diplomatică a României la Uniunea Europeană (cu reședința la Bruxelles) în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, șeful Misiunii României pe lângă NATO și UE (1998-2001), Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, șeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (2001-2007) și Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană (2007-2008).
Lazăr Comănescu a obținut în anul 1998 gradul diplomatic de ambasador. Este membru al Consiliului Consultativ Științific al Institutului European din România, membru al Consiliului Științific al Institutului Român de Studii Internaționale și membru fondator al Forumului Europei Centrale de la Varșovia. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de mare ofițer.
Azi, vâlceanul este consilierul Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) și a fost decorat, în data de 25 iunie 2018, cu Legiunea de Onoare în grad de Ofițer, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Ambasada Franței la București.