MAI SUNT CÂTEVA ZILE în care românii pot subscrie la Programul Fidelis


Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că va continua programul Fidelis de emisiuni de titluri de stat în lei și euro pentru populație la Bursa de Valori București, în urma succesului unui program similar din luna august.
Astfel, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) revine pe piața de capital cu trei noi emisiuni de titluri de stat pentru populație. Noua ofertă de vânzare de titluri de stat din programul Fidelis se va derula la Bursa de Valori București (BVB) în perioada 9-27 noiembrie, când vor putea fi subscrise titluri de stat în lei cu scadență de 1 și 3 ani, și respectiv în euro, cu scadență de 5 ani.

Mesajul conducerii Bursei de Valori București pentru români

„Suntem încântați că Ministerul Finanțelor Publice a revenit pe piața de capital cu noi emisiuni de titluri de stat, după succesul înregistrat la precedenta ofertă, din luna august, când Ministerul a atras în total peste 2 miliarde de lei. Prin această revenire, Ministerul Finanțelor Publice întărește angajamentul instituției de a fi un partener de încredere al BVB și un prieten pentru dezvoltarea bursei din România. Totodată, noua ofertă dovedește și că piața de capital este un mecanism fiabil pentru atragerea de finanțare de către Stat și de către companii. Trebuie să ne amintim că doar în ultimii aproape doi ani am asistat la listarea a aproape 30 de emisiuni de obligațiuni și la listarea a trei companii. Rundele de finanțare derulate la BVB au depășit valoarea de 1,5 miliarde de euro, ceea ce dovedește că sunt bani în piață și aceștia pot fi accesați”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.
„Încă de la precedenta ofertă, din luna august, s-a putut observa un interes ridicat al românilor pentru aceste titluri de stat pentru populație, fapt care a condus și la o creștere a numărului de investitori la BVB. Aceasta dovedește că românii încep să fie mai interesați de banii lor și cum îi pot investi. Nu trebuie să uităm că aproximativ 7 milioane de români sunt investitori indirecți la Bursa de Valori București, prin intermediul fondurilor de pensii administrate privat. În același timp, depozitele populației în bănci continuă să crească. Vorbim despre aproape 244 miliarde lei, bani care sunt depuși în depozite, la dobânzi neatractive pentru investirea economiilor. Cu cât românii vor înțelege că acestea trebuie să fie plasate în valori mobiliare, cu atât mai repede vom atinge reprezentativitatea dorită a pieței de capital în cadrul economiei din România”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.
Cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri la emisiunile în lei este de 5.000 de lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 de euro. Conform legislației în vigoare, dobânzile și câștigurile de capital realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice sunt venituri netaxabile.

Ce trebuie să știți despre titlurile de stat?

Titlurile de stat vor fi oferite în România exclusiv persoanelor fizice rezidente și nerezidente, cu excepția persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii ofertei inclusiv. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din: BTCP (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD. De asemenea, subscrierile se pot efectua în cadrul ofertei si prin intermediul Participanților Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de ASF (altul decât BTCP, BCR și BRD), care este societate de investiții financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei și a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager.
Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (27 noiembrie 2020), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Data tranzacției este data de înregistrare a tranzacțiilor aferente ofertei în sistemul BVB, respectiv 4 decembrie 2020, iar prima zi de tranzacționare este preconizată să fie 7 decembrie 2020.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de Presă al Bursei de Valori București