„Luptele de la porţile Olteniei”, spectacol unic în centrul Râmnicului


• peste 1.500 de oameni au asistat la o premieră absolută: reconstituire istorico-militară a unei lupte din Primul Război Mondial
Asociaţiile „Tradiţii Ostăşeşti” şi „Edelweiss Ost”, specializate în reconstituiri istorico-militare, au oferit, sâmbătă, un veritabil spectacol în centrul Râmnicului. Vreme de o oră şi jumătate, membrii celor două asociaţii au readus la viaţă una din scenele cele mai sângeroase ale Marelui Război: luptele din români şi germani de pe Valea Oltului. (Imagine și sunet aici https://youtu.be/YtHFnrco5XI)
Spectacolul organizat de Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” prin programul „Centenar 100” al Ministerului Culturii a adunat peste 1.500 de oameni în zona centrală a capitalei Vâlcii şi nimeni nu a plecat dezamăgit: petarde, fumigene, atacuri la baionetă, lupte corp la corp…
Totul a început cu o prezentare a ţinutelor şi echipamentelor de luptă. Primul a vorbit doctorul în istorie Emil Boboescu, preşedintele Asociaţiei „Tradiţii Ostăţeşti”, care a explicat fiecare din obiectele din dotarea grănicerilor Regimentului 1 cu care a venit la Vâlcea. În numele efectivelor „Puterilor Centrale” a vorbit Hans Wolfmann, care nu s-a sfiit chiar să-şi pedepsească în cel mai pur stil prusac unul din soldaţii pentru subordonare: 10 flotări şi 10 genoflexiuni în văzul miilor de ochi din împrejurimi!
S-a trecut apoi la luptă cu nemţii lansând prima şarjă către linia română, apoi un armistiţiu pentru recuperarea răniţilor şi morţilor de pe câmpul de luptă şi contra-ofensiva victorioasă a grănicerilor lui Boboescu în aplauzele publicului. La finele spectacolului, membrii celor două asociaţii au fost sufocaţi pentru poze cu sutele de copii fascinaţi de ceea ce au văzut pentru prima dată în istoria recentă a Vâlcii.
„Ceea ce am încercat şi încercăm noi să facem prin aceste reprezentaţii în toată ţara este să determinăm lumea să înţeleagă preţul suprem pe care l-au plătit fără să clipească toţi cei care au îmbrăcat haina militară în război pentru această ţară. Nimic din ceea ce avem noi azi nu a venit gratis sau de la sine…”, au fost vorbele extrem de pătrunzătoare ale istoricului Emil Boboescu după spectacolul de sâmbătă.