La șase secole de la trecerea în neființă, Marele voievod Mircea cel Bătrân, comemorat la Mânăstirea Cozia


Mâine, 31 ianuarie, se împlinesc 600 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mircea cel Bătrân, voievod al Țării Românești și ctitor al Mănăstirii Cozia. Pentru comemorarea domnitorului ctitor de lăcașuri sfinte și apărător al neamului, Arhiepiscopia Râmnicului a inițiat, la începutul acestui an, o serie de manifestări cultural-duhovnicești.
„Mărturia sa spirituală și strădania recunoscută în întreaga lume de a crea relații apropiate între creștinii din diferite state europene au fost vădite și în lucrarea ctitoricească, dar și prin dorința de a fi înmormântat în pronaosul Mănăstirii Cozia pe care, și în felul acesta, a apărat-o peste veacuri. De aceea, biserica a rânduit să fie pomenit la Sfânta Liturghie în rândul ctitorilor, iar în mod special, anul acesta, Chiriarhul Râmnicului a rânduit să fie săvârșite slujbe de pomenire la momentele comemorative”, se arată într-un material de presă dat publicității de către reprezentanții Arhiepiscopiei Râmnicului.
Tot mâine, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie va săvârși slujba de parastas pentru voievodul Mircea cel Bătrân, la Mânăstirea Cozia, cu începere de la ora 09.30.
Întrucât Domnitorul român a sprijinit organizarea a numeroase localități, printre care și Râmnicu-Vâlcea pe care l-a confirmat drept „orașul Domniei mele”, contribuind totodată la afirmarea ținutului Olteniei de sub munte pe plan spiritual, cultural și economic, la momentul comemorativ va fi cinstit alături de Arhiepiscopia Râmnicului și de Prefectura Vâlcea, de Consiliul Județean Vâlcea, de Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea și de Primăria Orașului Călimănești.