La finalul unei grupe nebune, România s-a calificat în semifinalele Europeanului din Franța


• marele meci contra Rusiei este programat vineri seara
Spectacol interzis cardiacilor în ultima etapă din Grupa a II-a Principală a Campionatului European de handbal feminin din Franța. România s-a calificat în această grupă cu maxim de puncte după prima fază a grupelor turneului final și avea nevoie de o victorie și o remiză în trei meciuri pentru a fi sigură de calificarea în semifinalele competiției. Numai că, din păcate, sportivele pregătite de selecționerul Ambros Martin au fost la un pas de a da cu piciorul în mod incredibil victoriilor obținute contra Cehiei, Germaniei și, mai ales, Norvegiei. Din cele trei meciuri disputate în cadrul grupelor principale, România a reușit să se impună doar contra Spaniei (și acolo cu unele emoții) și a pierdut în fața Olandei, iar ulterior, contra Ungariei. Tocmai meciul pierdut, miercuri seara, în fața maghiarelor ne putea costa eliminarea de la turneul pe care îl începusem atât de bine. Totuși, norocul a fost în două rânduri de partea României și, după ce am stat la mâna altor echipe, am izbutit mult râvnita calificarea în careul de ași al întrecerii continentale. În primul rând, România nu a pierdut la mai mult de două goluri meciul cu Ungaria (scor 31-29 în favoarea maghiarelor, după ce, la pauză, fusese 17-17). Apoi, Olanda a învins Germania (scor 27-21, 13-11 la pauză).

După opt ani, din nou în semifinalele Campionatului European

Beneficiind de sprijinul providenței după ce avusese calificarea în propriile mâini, România a încheiat Grupa a II-a Principală cu un total de șase puncte și pe locul al doilea al clasamentului. Acest rezultat s-a datorat în mare parte celor patru puncte câștigate în prima fază a grupelor și victoriei cu Norvegia. În faza grupelor principale, România nu a strălucit mai deloc, a bifat o victorie obligatorie cu Spania și a reușit să nu piardă la mai mult de două goluri în fața unei Ungarii pe care puteam să o învingem.
Acum, sportivele pregătite de Ambros Martin vor avea o misiune și mai dificil de realizat: să o bată pe Rusia în semifinalele competiției și să se califice în marea finală. Jocul este programat vineri, 14 decembrie, la Paris, cu începere de la ora 18.30 (după fusul orar al României). Partida nu se anunță deloc ușoară, Rusia fiind câștigătoarea Grupei I Principală, acolo unde a trecut de nume grele din handbalul feminin european, ca Franța sau Danemarca. Totuși, Rusia a suferit și unele rateuri, e adevărat, în meciuri fără miză importantă. Spre exemplu, la turneul amical „Trofeul Carpați”, găzduit de țara noastră în urmă cu două săptămâni, Rusia nu a reușit să ajungă în finala competiției la care au mai participat România A, România B și Serbia. În prima fază a grupelor, Rusia a pierdut în fața celei mai slabe echipe din grupa în care a fost repartizată, Slovenia. Iar miercuri, în ultimul meci din faza grupelor principale, când era deja câștigătoare a acestei grupe, Rusia a pierdut contra Suediei. În meciul din semifinale, tricolorele trebuie să creadă în șansa pe care o au contra Rusiei, să dea totul pe teren pentru că, în mod cert, sunt capabile să depășească selecționata din estul continentului și să îi facă, din nou, fericiți pe români.

Grupa I Principală, clasament final

1.Rusia 8p (+10)
2.Franța 7p (+18)
3.Suedia 5p (+7)
4.Muntenegru 4p (-4)
5.Danemarca 4p (-20)
6.Serbia 2p (-11)

Grupa a II-a Principală, clasament final

1.Olanda 8p (+2)
2.România 6p (+8)
3.Norvegia 6p (+24)
4.Ungaria 6p (-7)
5.Germania 4p (-5)
6.Spania 0p (-22)

Meciul pentru locurile 5-6

Vineri, 14 decembrie, ora 15.00
Suedia – Norvegia

Semifinale

Vineri, 14 decembrie, ora 18.30
Rusia – România
Vineri, 14 decembrie, ora 22.00
Franța – Olanda