Jucătoarele de la HCM au dezamăgit din nou


• vâlcencele au pierdut la patru goluri meciul din etapa a XVII-a a Ligii Naţionale, disputat la Ploieşti
• echipa noastră a ieşit din „zona” locurilor de play-off

Luni seara, în ultimul meci al etapei a XVII-a din cadrul Ligii Naţionale de handbal feminin, CSM Ploieşti şi HCM Râmnicu Vâlcea şi-au dat întâlnire în sala „Olimpia”. Partida transmisă în direct de către un cunoscut post de televiziune din ţara noastră a avut o miză deosebită pentru ambele formaţii, fiind un derby pentru locul opt, ultimul din clasament care asigură prezenţa în play-off-ul competiţiei. În faţa a peste 1.000 de spectatori ploieşteni, vâlcencele pregătite de antrenorii Dumitru Muşi şi Maria Duca au început partida ca „din tun” şi au avut zece minute de vis. În acest interval de timp, echipa noastră a punctat de patru ori, fără să primească gol. Au urmat alte zece minute în care vâlcencele au făcut „legea” pe teren, reuşind să menţină avantajul din debutul întâlnirii. Cu Daria Ilina în mare formă şi foarte precisă de la şapte metri, sprijinită de Clara Vădineanu şi Janina Luca, HC Municipal conducea în minutul 22 cu un scor destul de liniştitor (10-6). Nici în cele mai negre vise oficialii grupării sprijinite de Primăria Râmnicului nu se aşteptau ca vâlcencele să intre din acest moment într-un „con de umbră” vecin cu mediocritatea, care să ducă la pierderea avantajului destul de consistent în numai câteva minute. Cu Chiricuţă şi Dincu în postura de vârf de lance, dar şi cu o defensivă sigură ajutată de paradele portăriţei Şerban, CSM Ploieşti a reuşit să restabilească egalitatea în minutul 26 (scor 10-10). „Căderea” fetelor noastre a continuat într-un ritm ameţitor şi în ultimele patru minute ale primei reprize, gazdele marcând de alte trei ori şi încasând doar un gol. Astfel, deşi la un moment dat poate nici nu mai credeau, ploieştencele au intrat la „cabine” cu un avantaj de două goluri, scor 13-11.

Am sperat degeaba în repriza secundă

În primele minute trecute de la reluarea partidei, vâlcencele au oferit senzaţia că se pot lupta în continuare pentru cele trei puncte. Însă eforturile Dariei Ilina şi ale portăriţei Mihaela Băbeanu au fost zădărnicite de greşelile comise în defensivă şi de lejeritatea cu întreaga echipă a tratat anumite faze importante de atac. Mai mult, eliminarea prematură a Ancăi Stoica a turnat şi ea „plumb” în ghetele fetelor noastre, gazdele zburdând, de la mijlocul reprizei secunde, spre consolidarea unui avantaj ce nu mai putea fi întors până la final. Dacă în minutul 46, Vâlcea încă se menţinea în „cărţi” pentru obţinerea celor trei puncte (tabela indicând 19-17 în favoarea gazdelor), peste numai şase minute ecuaţia era cu totul alta. Ploieştencele au făcut „instrucţie” cu fetele noastre în acea perioadă a partidei, ajungând să conducă la şase goluri diferenţă (scor 24-18). În zadar s-au zbătut Adespii, Bădiţă sau Predoi să aducă pe final măcar un punct mirculos pentru Vâlcea. Soarta întâlnirii era deja pecetluită, ploieştencele mulţumindu-se în ultimele minute doar să îndepărteze atacurile vâlcencelor. Timpul a trecut foarte repede pentru municipale, gongul de final consemnând o victorie a gazdelor, scor final 26-22. Deşi destul de muncit, cum se spune în sport, succesul ploieştencelor a survenit pe fondul lejerităţii cu care vâlcencele au tratat anumite faze de joc şi, probabil, pe seama faptului că ele s-au considerat câştigătoarele întâlnirii încă din minutul 20, atunci când conduceau cu patru goluri diferenţă. În urma acestui eşec, echipa noastră face „rocada” în clasament cu CSM Ploieşti, Vâlcea coborând un loc în ierarhie, până pe nouă, având 20 de puncte. Din păcate, această poziţie nu asigură calificarea în play-off, iar municipalele mai au mult de muncă în etapele rămase de disputat până la finalul sezonului regulat dacă îşi doresc cu adevărat calificarea între cele mai bune echipe ale Ligii Naţionale. Următorul „test de stres” pentru elevele antrenorilor Muşi şi Duca va avea loc la finalul acestei săptămâni, când HCM va primi vizita formaţiei hunedorene Cetate Deva.

Rezultatele etapei a XVII-a

U. Constanța – HCM Baia Mare 27-29
U. Cluj – HC Dunărea Brăila 25-24
Unirea Slobozia – HC Zalău 23-25
Corona Brașov – Mureșul Tg. Mureș 40-17
Cetate Deva – HCM Roman 28-23
SCM Craiova – CSM București 15-22
CSM Ploiești – HCM Rm. Vâlcea 26-22
Clasamentul Ligii Naționale: HCM Baia Mare 48p, CSM București 44p, Corona Brașov 42p, SCM Craiova 33p, HCM Roman 32p, HCM Dunărea Brăila 27p, HC Zalău 25p, CSM Ploiești 21p, HCM Râmnicu Vâlcea 20p, Cetate Deva 18p, Universitatea Alexandrion Cluj 14p, Universitatea Neptun Constanța 13p, Unirea Slobozia 12p și Mureșul Târgu Mureș 0p.
*primele opt locuri asigură calificarea în play-off