Inconștiență sau prostie?


• întreruperea curentului electric de astăzi putea arunca platforma chimică în aer?!
Vâlcea a trăit, în această după-amiază, un adevărat moment istoric. Din păcate, nu unul tocmai plăcut. Au trecut 44 de ani de la ultima situație în care pe platforma chimică din sudul Râmnicului nu s-a putut aprinde nici măcar un bec! Și spunem asta deoarece, căderea de tensiune a oprit toată activitatea de pe platforma chimică. În câteva secunde, Oltchim, CET Govora și Ciech Soda Romania au întrerupt activitățile extrem de complexe pe care le desfășoară, pana de curent trimițându-le la realitățile Evului Mediu!
Din informațiile noastre de până în acest moment, probabil că activitatea în parametrii normali a CET-ului va fi reluată abia spre dimineață (2 iunie)! Asta înseamnă că activitățile Oltchimului și cele ale Ciech Soda Romania sunt în aceeași situație.
Însă, adevărata problemă nu ar veni de aici. Din informațiile pe care le avem pe surse, am aflat că Oltchimul produce substanțe periculoase si avem norocul că deține grupuri electrogene funcționale. Acestea au funcționat, însă nu știm cât puteau să reziste dacă Oltchimul lucra la capacitate maximă. În plus, toate sistemele de avarie și prevenție sunt coordonate electric. Nu avem certitudinea informației, dar se pare că din anul 1972 nu s-a mai întâmplat o situație similară, astfel încât să existe momente în care pe platforma chimică să nu se mai poată învârti măcar un motor
Este cert că în astfel de condiții, la Oltchim exista riscul unei catastrofe. Și nu avem cum să nu ne punem următoarea întrebare: chiar stăm într-o singură rețea a Transelectrica?
Astăzi, 1 iunie 2016, s-a văzut că dacă nu porneau generatoarele de la Oltchim se putea întâmpla o catastrofă care să afecteze întreg județul! Întrebarea noastră necesită răspunsuri clare și autoritățile ar trebui să fie capabile să le ofere!