Încă un tânăr muzeograf vâlcean ajunge în „Historia”


  • în ediţia de martie a prestigioasei reviste istorice, Carol Terteci semnează articolul „Vatra cultică din prima epocă a fierului de la Ocnele Mari – „Cărpiniş”

La doar 30 de ani, Carol Terteci, licenţiat în filologie şi istorie, este deja un doctorand al Academiei Române, specializat în „Perioada timpurie şi mijlocie a primei epoci a fierului în Oltenia” şi „Preistoria spaţiului carpato-dunărean în contextul arheologiei sistemice”.

Muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu”, din anul 2008, Carol Terteci semnează cel dintâi său articol în Historia: „O categorie aparte a descoperirilor din prima epocă a fierului sunt vetrele cultice, o astfel de vatră fiind expusă în „Colecţia de arheologie şi artă religioasă Gheorghe Petre-Govora” din Băile Govora. Descoperită întâmplător în 1974, vatra portativă de la Ocnele Mari este doar una (dar cea mai spectaculoasă) dintre vetrele cultice hallstattiene din zona subcarpatică a Olteniei. Prin cercetările lui Gh. Petre-Govora, s-au recuperat fragmente din aceasta şi materiale ceramice. Vatra este de formă rotundă, cu diametrul interior de 0,94 m (1,104 m diametru total) şi înălţimea de la bază de 0,14 m. Are fixate pe margine 4 grupuri din câte 2 toarte alăturate. Marginea vetrei este dreaptă dar se ondulează formând 2 ridicături între 2 grupuri de toarte. A fost modelată din lut sfărâmicios, amestecat cu paie şi pietricele, şi prezintă urme de ardere.”