Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

24 noiembrie 2020

În baza auditului realizat, Cîlea solicită instanței analiza ilegalităților de la Spitalul Județean


• Camera Județeană de Conturi poate demara verificări abia-n 2015 • preşedintele Cîlea face o nouă adresă pentru ilegalitățile din spital, de data asta către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea

spital1Auditul realizat de conducerea Consiliului Județean Vâlcea la Spi­talul Județean de Urgență a scos la iveală o serie de nereguli, probleme sesizate, de altfel, pe parcursul acestui an, de mai mulți cetățeni. Încă de acum două luni, șeful județului, Ion Cîlea, era decis să apeleze la Camera Județeană de Conturi în vederea realizării unor controale legate de acest aspect. Din păcate, verificarea se poate face abia-n 2015. Cîlea nu s-a lăsat și a mers mai departe: a cerut spriji­nul instanței de judecată. Redăm mai jos comunicatul de presă emis de Consiliul Județean Vâlcea pri­vind subiectul dezbătut: „În urma interpelărilor din şedinţa Consiliului Judeţean Vâlcea pe luna august, ca şi pe baza sesizărilor primite din partea unor cetăţeni, care au recla­mat o serie de nereguli în activita­tea Spitalului Judeţean de Urgenţă, preşedintele Ion Cîlea a dispus reali­zarea unui audit, precum şi a unor verificări împreună cu Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică. Aceste acţiuni paralele au scos la iveală o serie de aspecte şi defici­enţe mai ales în ceea ce priveşte respectarea prevederilor Legii achi­ziţiilor publice, motiv pentru care Președintele Consiliului Judeţean s-a adresat Camerei Judeţene de Conturi, solicitând efectuarea unui control de specialitate. La adresa nr. 14303 din 26 septembrie anul cu­rent, directorul Camerei de Con­turi a răspuns ca această instituţie nu are posibilitatea de a interveni cu un control până la sfârşitul acestui an „din cauza constrângerilor date de Programul anual de control – audit care nu mai poate fi modifi­cat”, dar că „presupusele încălcări ale legii la Spitalul Judeţean Vâlcea vor fi verificate în cursul trimestrului I al anului 2015 cu ocazia misiunii de audit financiar ce se va desfă­şura la Consiliul Judeţean Vâlcea. «Considerând că ar fi în deserviciul nostru, ca şi al pacienţilor care apelează la prestaţiile medicale de la Spitalul Judeţean, am înaintat o nouă adresă, de astădată către Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean Vâlcea, reiterând presu­pu­sele nereguli, abuzuri şi ilegalităţi care necesită o foarte atentă şi ope­rativă verificare, Consiliul Judeţean neavând prerogative şi pârghii de intervenţie în stoparea şi sancţiona­rea vinovaţilor de aspectele reţinute în Raportul de audit public intern. Sper ca Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean să declanşeze cât mai curând acţiunile specifice de control pentru a se face lumină în ceea ce priveşte starea de lucruri sesizate şi parţial confirmate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă»” – a declarat preşedintele Ion Cîlea.
Menționăm că, printre alte nere­guli, auditul realizat de Con­siliul Județean Vâlcea a scos la iveală faptul că, deși au fost alocate sume pentru medicamente, materiale sanitare, acestea lipseau în perma­nență de la Spitalul Județean. Există contracte încheiate cu diverși furnizori, cap de listă fiind o firmă sibiană, pe sume mari pentru achiziționarea de medicamente, dar pacienții tot umblau cu listele pe la farmaciile strategic postate chiar la poarta spitalului.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Sanatate