Important: ÎNCEPE O NOUĂ ETAPĂ în recalcularea pensiilor


A intrat în vigoare Ordinul nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023. Acesta prevede că pensiile din sistemul public de pensii cuvenite sau aflate în plată sau care urmează a fi stabilite în condițiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice până la data de 1 septembrie 2023 sunt evaluate în baza art. 157 alin. (2) din Legea nr. 127/2019.
În urma acestui ordin, toate Casele Judeţene de Pensii trebuie să trateze unitar cererile pensionarilor privind informaţiile luate în calcul în dosarele de pensie. Procedura de evaluare se realizează prin casele teritoriale de pensii și constă în:
• identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;
• crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001.
Sursă foto: Arhivă