Ieri, Muzeul Satului Vâlcean, în sărbătoare


Sărbătoarea hramului bisericii de lemn monument istoric de la Anghelești–Pietrari, cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena și vernisajul expoziției de icoane a grupului de artiști din „Școala de la Vlădești”, ediția a II-a au ocupat agenda instituției de la Bujoreni
Între anii 2009-2013, Fundaţia HAR din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, cu sprijinul financiar al programului „eea grants” (finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Norvegiei) şi al Asociaţiei Fondului Cul­tural Naţional, a strămutat şi restaurat la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni biserica de lemn-monument istoric de la Pietrari-Angheleşti, judeţul Vâlcea.
Cercetările întreprinse asupra monumentului au pus în evidenţă faptul că judeţul Vâlcea este astăzi beneficiarul celei mai vechi biserici de lemn atestate din Ţara Românească, lăcaş de cult ortodox unic în momentul de faţă prin arhitectura sa.
Conform celor două pisanii de pe grinda centrală dintre pronaos şi naos, biserica a fost prima dată ctitorită la sfârşitul veacului al XVI-lea, având hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, apoi strămutată şi rectitorită de „Popa Vasilie cu satul” într-o localitate din apropierea Pietrarilor, la 1655. În 1737, această biserică de lemn a fost din nou strămutată, de data aceasta în cătunul Angheleşti al satului Pietrari de către Preotul Ghe(o)rghe şi a primit un nou hram: „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Monumentul a fost salvat de la dispariţie datorită eforturilor şi deosebitei pri­ce­peri ale regretatului director şi coordo­na­tor de proiecte al Fundaţiei HAR, sculp­torul şi restauratorul Alexan­dru Nancu. În lunile august-octombrie 2013 au fost reintegrate şi în biserica de la Pietrari şi restaurate cele două timpane cu frescă pictată, ce fuseseră extrase cu ocazia demontării bisericii, în anul 2009.
„Biserica din lemn cu hramul «Sfântul Nicolae» din cătunul Anghelești, comuna Pietrari, a fost ridicată în anul 1737, de către Anghel Pătru, Stan Moghină și alți enoriași. Biserica din lemn de la Pietrari este unul dintre cele două monumente din nordul Olteniei fără pridvor și cu pronaos poligonal – cealaltă biserică din lemn fiind localizată în satul Opătești, comuna Golești, datată la 1767. Biserica din lemn este ridicată din grinzi masive de stejar, în formă de navă, cu distribuirea obișnuită a spațiilor de cult: pronaos, naos și altar poligonal. Temelia e zidită din lespezi de piatră necioplită. Este așezată pe tălpi mari de stejar, îmbinate în chertare, înclinate, capetele acestora depășind cu mult pereții lăcașului. Grinzile pereților, de lățimi considerabile, sunt legate între ele cu îmbinări în coadă de rândunică și fixate cu ajutorul cuielor de lemn” sună explicația șefului secției de la Bujoreni, dr. Ionuț Dumitrescu.
Al doilea eveniment al zilei de ieri a fost vernisajul expoziției de icoane realizate în diferite tehnici, semnate de 15 artiști profesioniști, precum și lucrări realizate de elevi în cadrul Atelierului de Pictură „Sfântul Evanghelist Luca” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea (coordonator prof. Claudiu Schiteanu), și ale copiilor de la Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale – Fârtățești: „Expoziția de icoane de anul acesta este dedicată memoriei sculptorului Alexandru Nancu și a pictorului Tudor Popescu. Expun artiștii iconari: Augustin Cantea, Tania Costea, Dan Diaconu, Aurora Filigean, Iulian Filigean, Maria Gaghel, Daniel Ilinca, Irina Ionescu, Mihai Ionescu, Pr. Sorin Ioan Părăușanu, Filofteia Pisăru, Claudiu Schiteanu, Constantin Țanea, Petru Văsîi și Ana Maria Zară. Expoziția este deschisă publicului în spațiul Școlii de secol XIX și în cel al casei construite de Alexandru Nancu, în perioada 18 mai – 18 iunie 2019” conchide dr. Ionuț Dumitrescu.