Ideea curajoasă a unui cunoscut realizator TV: CUM VREA CHARLIE OTTLEY SĂ STRÂNGĂ BANI pentru un nou sanctuar al urșilor din România


Rămas cunoscut vâlcenilor atât prin prisma emisiunilor tv, dar și prin faptul că, în anii trecuți, a bătut de mai multe ori drumurile montane ale județului nostru, celebrul realizator TV Charlie Ottley a venit cu un apel inedit pentru construirea unui nou sanctuar al urșilor în România.
Conform Agent Green, diverse companii internaționale sunt chemate să se alăture campaniei Bear Right, prin plata dreptului de copyright pentru îmbunătățirea condițiilor în care trăiesc urșii.
„Cum ar fi ca urșii să primească drepturi de autor? Urșii au inspirat atâtea branduri, de la bere, balsam de rufe, îmbrăcăminte, până la dulciuri și sucuri. Într-o serie de clipuri lansate pe rețelele de socializare de Agent Green, Charlie Ottley îndeamnă brandurile care folosesc imaginea sau cuvântul «urs» în identitatea lor să plătească dreptul de copyright către urși (bear right) și să contribuie astfel la realizarea unui nou sanctuar în România. Pentru a susține inițiativa Bear Right, companiile pot intra în contact cu un reprezentant al campaniei, online”, au anunțat activiștii de la Agent Green.

Județul Vâlcea este ocolit de data aceasta…

Activiștii de la Agent Green au mai anunțat că, pentru realizarea sanctuarului de urși, sunt luate în calcul, cu precădere, locații aflate în județele cu cele mai mari populații de urs din țară. Este vorba despre județe precum Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Vrancea. Arealul ales ar urma să răspundă nevoilor de bază ale urșilor, astfel că gradul de naturalețe al habitatului va avea un rol esențial. Teritoriul trebuie să cuprindă pădure mixtă din compoziția căreia să nu lipsească fagul, o pajiște, apă curgătoare și o baltă.
Într-un astfel de sanctuar, urșii vor putea să-și exprime comportamentul natural și vor avea acces la facilități care să le stimuleze condiția fizică și să-i mențină activi. Programul va urmări inclusiv reintroducerea în natură a acelor urși care mai pot fi reabilitați.

Charlie Ottley spune că este fascinat de România de mai bine de un deceniu

„Încă de când am ajuns pentru prima dată în România, în anul 2010, am fost fascinat de natura și de fauna bogată de aici. Din păcate, lucrurile nu merg bine pentru populațiile de urs brun, o creatură magnifică, periclitată. În mare parte noi, oamenii, suntem responsabili pentru problemele recente apărute din cauza apariției urșilor în mediul nostru. Asta deoarece suntem atât de ocupați să-l punem la pământ pe al lor. Dacă le distrugem teritoriul, forțăm urșii să se apropie mai mult… și atunci îndrăznim să-i învinovățim tot pe ei. Drept urmare, dreptul la viață este focusul acestei campanii, în care ne adresăm în primul rând celor care poartă ursul în identitatea lor, precum nume sau logo-uri. Plătind dreptul către urs, plătim pentru durabilitatea mediului înconjurător, pentru viitorul nostru”, a declarat Charlie Ottley

Activiștii estimează că, pentru salvarea unui urs, nu ar fi nevoie de mai mult de 10.000 de euro!

Activiștii de la Agent Green au mai anunțat că, în concret, obiectivul campaniei este acela de a înființa un sanctuar care să salveze, pentru început, 50 de urși. În prima etapă, ținta este obținerea celor 30 de hectare necesare, dar și atragerea investițiilor pentru primii 10 urși. Costurile totale pentru ca sanctuarul să fie construit și să devină operațional sunt, conform celor de la Agent Green, de până la 10.000 euro per urs salvat.
„Prin fondurile pe care le vom strânge din dreptul de autor pentru urși vrem să le cumpărăm animalelor, care altfel ar fi împușcate, dreptul la viață. O întreagă viață în demnitate într-un nou sanctuar, în mediul lor natural, pentru urșii pe care autoritățile au eșuat să îi ferească de pierderea habitatului și de apropierea fatală de oameni. Sau, după un timp, înapoi în natură dacă reabilitarea lor va mai fi posibilă”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
În acest mod, Agent Green și Charlie Ottley au anunțat că își doresc să aducă în atenție faptul că în lipsa asigurării măsurilor de coexistență și coadaptare, precum și a degradării habitatului, conflictul om-urs a atins cote fără precedent, o problemă din care va continua să profite doar vânătoarea de trofee. Iar parte din soluție pentru urșii habituați, considerați de acum obișnuiți cu omul și periculoși, sunt proiectele de educație și crearea unui sanctuar.

România are (în continuare) cea mai mare populație de urs brun din Europa

La nivel mondial, ursul se numără printre cel mai des întâlnite animale sălbatice în identitatea companiilor, alături de unele domestice, precum câinii, pisicile și caii, potrivit celor mai recente cercetări. Totodată, este cel mai popular nume de familie din România care are ca origine numele unui animal, conform statisticilor oficiale.
În România se află în continuare cea mai însemnată populație de urs brun din Europa. Existența acestei populații este însă periclitată în special de reducerea habitatelor natural ale urșilor, la care se adaugă schimbările climatice, dar și vânătoarea de trofee. Cel mai cunoscut caz de urs vânat pentru trofee este cel al uriașului Arthur, împușcat anul acesta într-o arie naturală protejată din județul Covasna, caz semnalat de Agent Green.
Material realizat cu sprijinul Agent Green