Guvernul a anunțat că A MAJORAT SUMELE DE BANI acordate pentru persoanele care și-au pierdut viețile în explozia de la Băbeni


Așa cum v-am anunțat în urmă cu zece zile, Guvernul stabilise, prin hotărâre, acordarea unor sume de bani pentru persoanele care și-au pierdut viețile în fatidica explozie de la Uzina Mecanică din Băbeni, produsă pe 18 noiembrie 2021, dar și pentru răniți. Într-o ședință condusă atunci de premierul demis Florin Cîțu se stabilise ca familiile persoanelor decedate să primească 7.500 lei (pentru fiecare persoană decedată), fiecare persoană rănită să primească 5.000 lei, iar fiecare persoană aflată în șoc traumatic să primească suma de 2.500 lei.
Vineri, 3 decembrie 2021, într-o ședință condusă de noul premier, Ionel Ciucă, s-a stabilit, tot prin hotărâre, ca toate aceste sume să fie majorate. Noul act normativ prevede acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor victimelor care au decedat sau au fost rănite în explozia produsă la Uzina Mecanică Băbeni, indiferent de veniturile acestora, astfel:
a) 10.000 lei pentru fiecare persoană decedată;
b) 8.000 lei pentru fiecare persoană rănită;
c) 5.000 lei pentru fiecare persoană aflată în șoc traumatic.
Aceste ajutoare se plătesc soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 ori, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării, în cazul persoanelor decedate, sau, după caz, declarație pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite.

Banii trebuie să vină până la sfârșitul anului

În context mai este de menționat că plata efectivă a ajutorului de urgență se efectuează pe baza prezentării actului de identitate al persoanelor amintite mai sus și al documentului care atestă relația de rudenie sau căsătoria cu victima. Ajutoarele de urgență se plătesc de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială unde au domiciliul familiile victimelor, până cel târziu la 31 decembrie 2021.

«Filmul» trist al exploziei de la Uzina Mecanică Băbeni din 18 noiembrie 2021

Era joi, 18 noiembrie 2021, în jurul orei 16.15, când reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” Vâlcea ne-au comunicat informații despre producerea unei explozii la Uzina Mecanică din orașul Băbeni. O mină antipersonal a explodat. Nu mai puțin de patru persoane și-au pierdut viețile, iar alte patru au fost grav rănite! În jurul orei 16.30, la fața locului erau prezente mai multe echipaje ISU, SMURD și ale Ambulanței precum și alte forțe de ordine!
Totodată, mai poate fi amintit și faptul că, în anul 2019, la Uzina Mecanică din Băbeni s-a produs o explozie asemănătoare în care două persoane și-au pierdut viețile!
Condoleanțe familiilor celor dispăruți!