Geniştii vâlceni sărbătoresc Ziua Armatei României: „25 octombrie – simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc”


În urmă cu 56 de ani, prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 al Prezidiului Marii Adunări Naţionale, s-a decis ca ziua de 25 octombrie să fie proclamată şi aniversată ca “Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române”. Din 1830, anul înfiinţării armatei române moderne, şi până în anul 1951, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi faptelor de arme ale poporului român. La 2 octombrie 1951, a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară ziua de 25 octombrie. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă (1877-1878), Armata Română a participat anual la mani­festările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale. Data de 25 octombrie a fost oficializată ca simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc şi s-a impus mentalului colectiv naţional, întipărindu-se în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost în slujba ei. 25 octombrie 1944, Ziua Armatei României, semnifică data eliberării totale a teritoriului naţional de sub ocupaţie hortysto-fascistă. După actul de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, armata română a contribuit într-o mare măsură la efortul de război împotriva Germaniei fasciste şi Ungariei horthyste. Acţiunile armatei române eliminaseră prezenţa militară germană de pe teritoriul controlat de guvernul român, fiind ucişi peste 5.000 militari inamici, alţi peste 56.000 fiind capturaţi. Fusese executată, de asemenea, acoperirea strategică a frontierei şi a liniei de demarcaţie vremelnică româno-ungară din Crişana şi Podişul Transilvaniei, impusă prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. La adăpostul acoperirii strategice româneşti, armatele sovietice au străbătut într-un timp scurt, fără a întâmpina vreo rezistenţă, aproximativ 1.000 de kilometri şi au trecut fără luptă prin trecătorile Carpaţilor Meridionali şi Occidentali. Potrivit articolului 1 al Convenţiei de Armistiţiu, România trebuia să participe la efortul de război al Aliaţilor cu peste 12 divizii de infanterie, dar forţele puse la dispoziţie au depăşit în permanenţă cuantumul stabilit, în pofida dificultăţilor, la cel mai înalt nivel, în colaborarea militară româno-sovietică.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944. Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi aproape 58.000 iar pierderile provocate inamicului s-au ridicat la peste 89.000 militari dintre care aproape 77.000 prizonieri. Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală. „Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre sunt gata de un nou efort şi de noi lupte alături de marii noştri aliaţi, până la înfrângerea totală a forţelor germano – maghiare– menţiona comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944”. Ziua de 25 Octombrie reprezintă un moment cu valoare de referinţă, atât pentru cei care poartă cu onoare şi mândrie uniforma militară, cât şi pentru întregul nostru popor. Este ziua în care ostaşii Armatei României au pus capăt ocupaţiei străine, eliberând ultimele plaiuri de pământ românesc. Armata României s-a transformat în pas cu cerinţele vremurilor, a dăinuit în timp, depăşind obstacole care păreau de netrecut, având ca temelie de neclintit devotamentul, curajul, puterea de muncă şi de sacrificiu a bravului ostaş român.
Eroii noştri sunt la loc de cinste în cartea de aur a istoriei neamului, sângele acestora, vărsat pe câmpurile de bătălie, demonstrând curajul, spiritul de sacrificiu şi dragostea de patrie ce a animat întotdeauna militarii români, din cele mai îndepărtate vremuri până în prezent. Armata României de astăzi este modernă, bine antrenată şi perfor­mantă. Militarii români participă la misiuni de menţinere a păcii şi de instruire pe mai multe continente, în operaţii desfăşurate sub egida ONU, NATO, UE şi OSCE. Prin ferma angajare cu efective militare în zonele de conflict, România demonstrează, cu puterea faptelor, că are capacitatea şi determinarea să acţioneze, alături de aliaţi, pentru asigurarea păcii şi stabilităţii în lume. Peste tot unde acţionează, militarii români sunt recunoscuţi ca adevăraţi profesionişti, capabili să facă faţă cu succes noilor provocări, într-o perioadă în care se schimbă frecvent misiunile forţelor, în care apar noi modalităţi de gestionare a conflictelor, noi tehnologii şi forme moderne, complexe, de îndeplinire a acţiunilor militare.
Tenacitatea eforturilor cotidiene şi de multe ori anonime ale fiecăruia dintre noi, generează liniile de forţă pe care se sprijină încrederea cetăţenilor patriei noastre.
Militarii români, printre care se numără şi geniştii vâlceni, au avut un rol important în consolidarea prestigiului internaţional al ţării noastre. Militarii sunt cei mai buni ambasa­dori ai imaginii României în lume.
Este o datorie sfântă pentru fiecare dintre noi să dăm, de Ziua Armatei Româ­niei, onorul solemn camarazilor noştri căzuţi la datorie şi să omagiem cu deosebit respect şi recunoştinţă sacrificiul lor. Alegând cariera armelor nu am ales o meserie, ci ne-am asumat un destin şi o misiune pe cât de dificilă, pe atât de onorantă.
Avem de îndeplinit, sub puterea Jură­mân­tului, o datorie sacră, pe care o vom duce la bun sfârşit urmând cele mai importante lecţii ale vieţii – devotament, patriotism, curaj şi datorie.
În garnizoana Râmnicu Vâlcea, activităţile dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României au fost planificate şi desfăşurate în contextul anului veteranilor de război şi comemorării eroilor României din cel de-al Doilea Război Mondial. Cele mai semnificative activităţi au fost:
– 12-23.10.2014, întreceri sportive în cadrul Cupei 25 Octombrie, competiţie la care s-au înscris loturile sportive ale mai multor instituţii din municipiu, cursanţi aflaţi la diferite forme de pregătire, (reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Ins­pec­toratului Judeţean de Jandarmi, Inspec­toratului pentru Situaţii de Urgenţă, Servi­ciului Român de Informaţii şi CET Govora S.A. şi Hidroelectrica S.A.) la disciplinele: tenis de masă individual şi pe echipe, volei şi minifotbal. Decernarea premiilor câştigăto­rilor competiţiei sportive va avea loc vineri, 23 octombrie, la sediul Centrului;
– 19-31.10.2015, expoziţie de artă plastică, organizată de Cercul Militar Vâlcea în colaborare cu Şcoala de Populară de Artă Rm.Vâlcea;
– 20.10-22.10.2014, derularea acţiunii cu tema ,,Ziua Armatei României în şcoli” – activitate desfăşurată în parteneriat de Centrul Militar Judeţean, prin Biroul de Informare Recrutare, la care vor participa elevi ai Colegiului Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia, precum şi absolvenţi ai Academiei Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu, dar şi militari care se află la diferite cursuri de pregătire/instruire în cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu – singura instituţie de formare continuă în arma geniu din ţară. Această acţiune a fost planificată a se desfăşura la Şcoala Gimnazială “I.Gh. Duca” – 20.10.2015 (09.00-11.00) şi la Colegiul Economic – 22.10.2015 (09.00-11.00), unde au fost prezentate tipuri de misiuni executate în teatrele de operaţii de operaţii, echipamente şi armament din dotarea unităţii, precum şi un exerciţiu demonstrativ privind modul de acţiune al echipei EODD – detectarea unor materii explozive cu ajutorul câinelui dresat „Biţă” – un câine special dresat în detectarea materialelor explozive, primul câine care a participat la acţiuni militare în afara teritoriului naţional, în 2012, în Afganistan.
– 23.10.2015, între orele 12.00-13.00 – Simpozion dedicat Zilei Armatei României cu tema ,,25 octombrie – simbol al tuturor bă­tă­liilor şi eroilor neamului românesc” (realizator Mr. Florentin DUMAN) la care au fost invitaţi să participe militari activi, în rezervă şi în retragere, reprezentanţi ai ad­ministraţiei publice locale, istorici, arhiepis­copul Râmnicului, preşedintele Asociaţiei Naţionale cultul Eroilor ,,Regina Maria” – filiala Vâlcea, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, pre­şedintele Forumului Cultural al Râmnicului, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, Preşedintele Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în retragere, filiala judeţeană Vâlcea, ocazie cu care vor fi evocate momente relevante ale istoriei Armatei României, care vor demonstra că militarii români au acţionat în sprijinul naţiunii române, dar mai ales au luptat pentru păstrarea identităţii şi independenţei statului român;
– 25.10.2014, începând cu ora 10.00, ceremonialul militar şi religios de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Independenţei din centrul municipiului – loc cu o mare încărcătură patriotică. Ceremo­nialul militar va fi condus de către colonelul Dan MARIN – comandant al garnizoanei Râmnicu Vâlcea. La activitate au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai administraţiei publice locale, parlamentari locali, militari ac­tivi, în rezervă/ retragere, veterani de război şi urmaşi ai acestora, personalităţi de seamă ale culturii vâlcene, reprezentanţi ai Arhiepis­co­piei Râmnicului, elevi ai şcolilor din municipiu, precum şi cetăţeni ai municipiului.
Mr. Florentin DUMAN – ofiţer de informare şi relaţii publice al Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” din Rm. Vâlcea