GENERALUL PAUL TEODORESCU, comemorat de Brigada 30 „Mihai Viteazul” la Mănăstirea Dintr-un Lemn


Sâmbătă, 3 iulie 2021, unitatea de elită a Armatei s-a întors la Frâncești pentru slujba dedicată celui care s-a ocupat de restaurarea mănăstirii
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit sâmbătă, 3 iulie 2021, slujba de pomenire pentru Generalul Paul Teodorescu, fost ministru al Aerului şi Marinei în perioada 1938-1940 și cel de-al treilea ctitor al Mănăstirii Dintr-un Lemn. La slujba de comemorare au participat reprezentanți ai Statului Major al Apărării, ai Statului Major al Forțelor Aeriene, ai Statului Major al Forțelor Navale, precum și un pluton din cadrul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul. În cadrul evenimentului comemorativ, domnul prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a evocat personalitatea generalului și a prezentat activitatea Centrului de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României General Paul Teodorescu.

Generalul Paul Teodorescu (1888-1981)

Absolvent al Şcolii de Infanterie şi al Academiei Militare Saint-Cyr, membru al Legiunii de Onoare, membru corespondent al Academiei Române, posesor al Brevetului nr. 50 de ascensiune pe Mont Blanc, a fost ataşat militar la Lisabona, Madrid şi Londra, iar în perioada 1937 – 1940 subsecretar de stat la Ministerul Apărării Naționale și ministru Aerului și Marinei.
Generalul Paul Teodorescu a coordonat lucrările de restaurare a Mănăstirii Dintr-un Lemn între anii 1938 și 1940, fapt pentru care a fost trecut în rândul ctitorilor. În acest demers de restaurare a celor două biserici, a Palatului brâncovenesc și celorlalte clădiri ale ansamblului monahal a fost ajutat de soldați din aviație și marină.
În ultima parte a vieții s-a retras la ctitoria sa, Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde și-a scris memoriile. A trecut la Domnul la data de 17 ianuarie 1981.

Brigada 30, elita Armatei

Unitate emblematică a Armatei României, Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” are ca principale atribuții executarea de ceremonii şi onoruri militare la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Apărării Naţionale, precum şi alte activităţi de reprezentare cu diferite ocazii, în ţară şi străinătate, asigurarea pazei permanente la Mormântul Ostaşului Necunoscut precum si asigurarea pazei unor obiective aparţinând Ministerului Apărării Naţionale.
Uniforma de ceremonie a Regimentului se identifică cu stilul francez şi păstrează un specific naţional: preluarea culorilor drapelului naţional. De atunci, uniforma de ceremonie a suferit modificări succesive în cinci etape evolutive ce corespund schimbărilor la nivel politic şi cultural care au avut loc în ţară.
Uniforma de ceremonie stabilită prin „Regulamentul privind descrierea uniformei” din 1934 a constituit principala sursă de inspiraţie pentru specialiştii care au realizat uniforma de ceremonie a Brigăzii de Gardă, în anul 1990. Astfel, în acelaşi an, specialişti ai Muzeului Militar, Studioului de Arte Plastice al Armatei şi Comandamentului Logistic au creat o nouă uniformă de ceremonie, menită a ilustra tradiţia unităţilor de gardă şi, totodată, de a realiza o uniformă reprezentativă pentru noua imagine a Armatei Române.
Actuala uniformă de ceremonie, îmbrăcată de militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, preluând elemente tradiţionale brodate într-o formă modernă, fără a afecta solemnitatea şi prestigiul acesteia prin ornamentare excesivă. Deşi aflată în uz de o perioadă relativ scurtă de timp, aceasta a devenit emblematică pentru Armată şi chiar pentru statul român.
Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului