Expoziția de icoane tradiţionale „Chipuri ale Sacrului”


Luni, 21 mai, în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian”, s-a desfășurat expoziția de icoane tradiţionale „Chipuri ale Sacrului”.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu”, Fundaţia H.A.R. („Habitat şi Artă în România”) şi Filiala Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România, fiind primul din seria de manifestări incluse în programul cultural „Școala de la Vlădești”, inițiat de Fundația H.A.R., în parteneriat cu Filiala U.A.P. Vâlcea, în februarie 2018, la Atelierul de Creație „Alexandru Nancu” de la Vlădești-Vâlcea.
În debutul manifestării, Părintele Consilier Ștefan Zară a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, Înaltpreasfinția Sa arătând că este necesară mărturisirea nu numai prin cuvânt ci și prin imagine întrucât, „trăim într-o lume în care cuvântul s-a demonetizat foarte mult, nemaivând acoperire în fapte. Credibilitatea cuvântului, în general, scade pe zi ce trece datorită lipsei de împlinire a acestuia. Găsim în Pateric o apoftegmă în care un ucenic îl întreabă pe un avă de ce sunt tot mai puțini părinți cu darul cuvântului. Răspunsul acestuia a fost că Dumnezeu a luat darul cuvântului de la îndrumători pentru că nu mai au ucenici care să îl și împlinească, să rămână în ascultare desăvârșită față de aceștia. Imaginea încearcă oarecum să întărească puterea cuvântului, să restaureze Chipul Cuvântului în lume.
Biserica Ortodoxă afirmă că Adevărul a venit prin Iisus Hristos cu care Se identifică. Dar Adevărul trebuie mărturisit nu numai prin cuvânt, ci şi prin imagine, trebuie arătat lumii: apostolii și femeile mironosițe mărturisesc după Înviere: „Am văzut pe Domnul!” (Ioan XX, 25).
Sugestiv ni se pare și momentul ales pentru vernisajul acestei expoziții, și anume sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și maica sa, Elena, împărați care au reușit să scoată în vremea lor icoanele din catacombe și să le așeze acolo unde le este locul.
Binecuvântăm cu părintească dragoste această expoziție, rugându-L pe Bunul Dumnezeu să-și reverse harul Său asupra truditorilor iconari, ca prin osteneala lor să ne împărtășim tot mai mult de prezența Împărăției lui Dumnezeu în lumea aceasta”.
Expoziția a reunit lucrările artiştilor Augustin Cantea, Dan Diaconu, Aurora Filigean, Ion Filigean, Daniel Ilinca, Mihai Ionescu, Pr. Sorin Ioan Părăuşeanu, Cosmin Pisăru, Filofteia Pisăru, Claudiu Schiteanu.