Euro a testat cel mai înalt prag din ultimii patru ani și jumătate


Tendința care s-a manifestat de la începutul anului, cea de depreciere, a devenit o constantă pentru leu, creșterea economică bazată pe consum provocând adâncirea deficitului comercial. Neîncrezători în modul în care guvernul PSD-ALDE gestionează economia, prin politici fiscale și salariale populiste, investitorii preferă să se țină departe de leu, chiar dacă PIB-ul a crescut în primul trimestru, conform datelor preliminare ale INS, cu 5,7%, iar cererea de titluri de stat românești, implicit intrările de valută, este mare.
Pe de altă parte, se pare că jumătatea de miliard de euro care a fost eliberată de BNR prin micșorarea rezervelor în valută ale băncilor va fi returnată băncilor-mamă, în condițiile în care volumul creditelor în valută s-a restrâns în favoarea celor în lei. Ei au în vedere și afirmația guvernatorului Mugur Isărescu cum că leul nu are un spațiu mare de apreciere.
De la 4,5499 lei, săptămânii trecute, cursul euro a atins, vineri, 4,5729 lei, prag care nu se mai înregistrase din 24 octombrie 2012, atunci când scena politică era tulburată de apropiatele alegeri parlamentare și ultima suspendare a președintelui Băsescu. Euro a testat pragul de 4,58 lei, însă la finalul săptămânii tranzacțiile s-au realizat între 4,558 și 4,572 lei, astfel că BNR a anunțat o medie de 4,5616 lei, iar piața s-a închis în jurul valorii de 4,562 lei.
Presiunea depreciativă asupra leului se va menține și în urmă­toarele săptămâni, euro urmând să testeze pragul de 4,6 lei, în con­textul în care factorilor interni li se adaugă cei externi, în primul rând criza politică provocată de președintele Trump. Posibilitatea ca pre­ședintele SUA să fie suspendat sau chiar demis, după ce acesta l-a demis pe James Comey, directorul FBI, iar la scurt timp a făcut „confidențe” top secret unor oficiali ruși, a provocat deprecierea rapidă a dolarului. Cursul acestuia a scăzut la finalul perioadei la 4,0858 lei, minim al ultimelor mai mult de șase luni, când cotațiile din piață au coborât până la 4,069 lei.
După ce s-a apropiat de pragul de 1,10 franci/euro, moneda elvețiană a încheiat intervalul la 1,088 – 1,093, iar media ei a fluctuat între 4,1540 și 4,1971 lei. Perechea euro/dolar a urcat de la 1,0923 la 1,1212 dolari, nivel care nu a mai fost atins din 9 noiembrie.

Posting....