Euro 2014: Ungaria – România 20-19 De la agonie la extaz şi înapoi la agonie


Euro• trei foste jucătoare ale Oltchimului – Neagu, Brădeanu şi Ungureanu – s-au zbătut mult în faţa maghiarelor, însă la final au trebuit să se recunoască învinse

Zi de 13 decembrie cu ghinion pentru elevele lui Gheorghe Tadici! Calificate cu un punct în prima grupă principală a Campionatului European de handbal feminin găzduit de Ungaria şi Croaţia, tricolorele aveau nevoie de un debut cu dreptul şi de toate cele trei puncte în această fază a întrecerii. Partida de sâmbătă se anunţa foarte dificilă pentru selecţionata noastră, dat fiind faptul că româncele întâlneau o echipă redutabilă a continentului, dar şi una dintre gazdele turneului final, Ungaria. Chiar şi aşa, româncele au demonstrat că nu întâmplător se califică an de an la turneele finale şi au reuşit o prestaţie demnă de admirat în faţa maghiarelor. Totuşi, la finalul partidei, cei peste 1.000 de suporteri români prezenţi în Sala „Phoenix Arena” din Debrecen, au rămas cu un mare regret. Deşi selecţionata noastră a reuşit o repriză secundă foarte bună, revenind de la un „handicap” de două goluri (8-10) consemnat la pauză şi având chiar şi un avans tot de două reuşite în minutul 54 (19-17), minutele de final au jucat feste, iar România a pierdut.
Partida de sâmbătă a început cu o lungă perioadă de tatonare, în care fie nicio jucătoare a celor două echipe nu şi-a asumat răspunderea în faţa buturilor adverse, fie cele două portăriţe au reuşit să pareze. Astfel, în primele zece minute s-au marcat numai două goluri, maghiarele punctând în minutele 5 şi 7. România s-a conectat repede la ritmul partidei, iar în minutul 17 tabela indica egalitate (scor 4-4), după o dublă a Cristinei Neagu şi alte două reuşite semnate de Roza Chintoan şi Aurelia Brădeanu. Ca şi în precedentele trei partide disputate la acest turneu final, fostele jucătoare ale Oltchimului au reprezentat „nucleul dur” al echipei noastre. Totuşi, în pofida eforturilor depuse de jucătoare precum Dana Băbeanu şi Cristina Neagu, maghiarele s-au distanţat la două şi chiar trei goluri, tabela indicând 9-7 în favoarea gazdelor în minutul 26. Tânăra Perianu a adus România la un gol în urma unguroaicelor în minutul 28, însă gazdele întrecerii au punctat repede, astfel că, la finalul primei reprize, Ungaria conducea cu 10-8.

Româncele s-au ales doar cu un premiu de consolare: au câştigat repriza a doua

După revenirea de la vestiare, maghiarele au încercat să le surprindă pe fetele noastre prin acţiuni rapide pe contraatac şi printr-o apărare foarte agresivă. Planurile gazdelor au dat roade în chiar primele secunde ale reprizei secunde, când Ungaria s-a distanţat la trei goluri (scor 11-8). Experimentata Aurelia Brădeanu a venit însă „de hac” gazdelor şi a readus România în cărţile victoriei prin două goluri superbe, ambele înscrise în minutul 32. Au urmat alte goluri la ambele porţi, o fostă jucătoare a Oltchimului restabilind egalitatea în minutul 37. Este vorba despre Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare a României punctând pentru 13-13. Peste două minute, în urma unei aruncări de la 7 metri, tot ea a marcat golul care a adus echipa noastră pentru prima dată în avantaj. Unguroaicele s-au clătinat puţin în acele momente, însă în decurs de numai patru minute au reuşit să revină în avantaj (scor 15-14, minutul 43). Neagu a ieşit din nou la rampă, demonstrând că merită un loc în echipa ideală a turneului, punctând de trei ori consecutiv! Cei peste 2.000 de suporteri maghiari prezenţi în tribune au fost reduşi la tăcere de Cristina Neagu în numai trei minute, România având pentru prima dată un avantaj de două goluri (17-15, minutul 47). Elevele lui Tadici au continuat să susţină ritmul ridicat, menţinându-şi avantajul de două goluri până în minutul 54 (scor 19-17).
Finalul a fost însă dramatic pentru tricolore. Maghiarele au venit şi la propriu şi la figurat peste noi, ne-au sufocat în defensivă, iar cele două eliminări suferite în ultimele şase minute ne-au costat scump. Româncele nu au reuşit să mai înscrie, iar „joaca” celor doi antrenori cu time-out-urile le-a făcut mai mult rău decât bine. Ungaria a restabilit egalitatea în minutul 55 dintr-o lovitură de la 7 metri, iar peste numai un minut, gazdele marcau golul care avea să se dovedească cel decisiv. Ultimele zeci de secunde au fost extrem de tensionate. Româncele au încercat zadarnic să restabilească egalitatea şi să păstreze speranţe „de doi bani” pentru calificarea în semifinale. Maghiarele au izbutit să menţină avantajul minim, asigurându-şi o preţioasă victorie, scor final 20-19. Deşi nu are nicio importanţă şi poate fi considerat doar un mic premiu de consolare, româncele se pot mândri totuşi cu faptul că au fost mai bune decât maghiarele în repriza secundă, elevele lui Tadici punctând de 11 ori în timp ce gazdele au marcat cu un gol mai puţin.

Cele mai bune marcatoare

România: Neagu 8 goluri, Brădeanu 3, Băbeanu 2, Perianu 2.
Ungaria: Trisciuk 4 goluri, Szucsanszki 4, Tomori 3.

Rezultatele consemnate în prima etapă a Grupei I

Polonia – Danemarca 19-28
Spania – Norvegia 26-29
Ungaria – România 20-19

Programul etapei a II-a

Astăzi, ora 17.00
România – Spania
Astăzi, ora 19.15
Polonia – Norvegia
Astăzi, ora 21.30
Ungaria – Danemarca

Clasamentul Grupei I: Norvegia 6p, Ungaria 4p, Spania 4p, Danemarca 3p, România 1p şi Polonia 0p.
*primele două echipe se califică în semifinale