ERASMUS + „Știința prin experiment în Europa 2”


Proiectul ERASMUS + Știința prin experiment în Europa 2” este implementat de ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 10 din RÂMNICU VÂLCEA, în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2022, bazat pe cooperare și inovare în schimb de practici bune, cu nr. 2020-1-ES01-KA229-081689_3.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin Programul ERASMUS +, acţiunea cheie KA2 și este o continuare a primului proiect „Știința prin experiment în Europa”, un proiect finalizat cu mare succes.

Scopul general al proiectului este ca elevii participanți să-și dezvolte şi să-și perfecționeze competenţele, cunoştinţele şi abilităţile învățate specifice standardelor de pregătire școlară în domeniul Științe, prin efectuarea stagiului de pregătire practică și teoretică în străinătate la organizaţiile participante: Turcia, Grecia, Ungaria, Croația și Spania.

Proiectul ERASMUS + Știința prin experiment în Europa 2” este coordonat de o școală din Spania, iar țările participante au fiecare câte o zonă experimentală de realizat. În fiecare mobilitate, școlile partenere vor lucra pe diferite subiecte experimentale: România- chimie, Grecia- gravitație și forță, Ungaria- energie și putere, Croația-sunet, Spania- solul și Turcia- căldură. Experimentele realizate în acest proiect vor fi înregistrate sub formă de videoclip și fotografiate și vor fi diseminate pe Youtube prin platforma Etwinning.

Echipa de proiect a Școlii Gimnaziale Nr. 10 este realizată din cadre didactice cu o experiență vastă, nu doar în actul pedagogic, ci și în proiecte Erasmus+. Coordonatorul proiectului este doamna profesor de chimie-fizică Adeluța Lupășteanu, iar celelalte cadre didactice implicate sunt: doamna director Adriana Statie, doamna director adjunct Laura Stroescu, doamna profesor de limba engleză Manuela Lazăr, doamna profesor de limba engleză-germană Dudău Miriam, doamna profesor de limba engleză-română Teodora Amza, doamna profesor de fizică Carmen Ionescu, doamna profesor de informatică Aurelia Tertereanu și contabilitatea reprezentată de doamna Marinela Drăgan.

Echipa de proiect a elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 10 este formată din 24 de elevi, care vor învăța pe parcursul celor doi ani experimente în științe ce vor fi implementate în curriculum-ul școlar, vor descoperi prin experimente importanța științei în viața de zi cu zi și le va spori interesul pentru alegerea unei meserii în această zonă.

La final de proiect se urmărește produsul final sub forma unei cărți numite: „Cartea experimentelor”, iar capitolele acesteia vor fi experimentele realizate de către fiecare țară participantă. Experimentele sunt făcute pentru a arăta un fapt științific, acestea oferind cunoștințe, deoarece dau informații detaliate despre diferite aspecte ale științelor și asigură transpunerea lor în viața reală. Inovația și evoluția tehnologiei sunt rezultate ale experimentelor din domeniul științelor.