Elevii Școlii Runcu au participat la manifestările duhovnicești dedicate Unirii Basarabiei cu România


La împlinirea a 100 de ani de la actul unirii Basarabiei cu România, 27 martie 1918, au avut loc mai multe manifestări culturale şi comemorative dedicate personalităţilor care au contribuit la realizarea unirii.
În Parohia Runcu din Protoieria Călimănești, Pr. Virgil Oprescu – Runceanu a săvârșit slujba Te Deum-ului, la finalul căreia a desfășurat o serie de activități educative în cadrul cărora a reamintit că teritoriul comunei Runcu a fost teatru de operațiuni militare, prin bătălia purtată aici, în zilele de 21-23 noiembrie 1916. Pentru jertfa celor căzuți și năzuința lor pentru unire, s-a ridicat pe dealul Ghidimoc o cruce impozantă care va fi sfințită în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri.

Excursie tematică prilejuită de Centenarul Marii Uniri
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu tinerii, printr-un parteneriat între parohiile Mădulari, Nemoiu și Liceul Teoretic Măciuca, în data de 26 martie a fost organizată o excursie cu clasa a X-a a Liceului Teoretic Măciuca, în contextul centenarului Marii Uniri, în săptămâna „Școala altfel”. Au fost vizitate Cetatea Alba Iulia, Cetatea Devei, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Mănăstirea Lainici, adevărate vetre de istorie, cultură și spiritualitate creștină. Elevii au fost însoțiți de doamnele profesoare Sichigea Anca și Petre Mariana, de la Liceul Teoretic Măciuca, și de preoții Sichigea Ionuț și Catană Adrian.

Corul Preoților din Arhiepiscopia Râmnicului a concertat pe scena Ateneului Român
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în data de 28 martie 2018, cu ocazia Anului Omagial al Unității de Credință și de Neam și Anului Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, Corul Preoților din Arhiepiscopia Râmnicului, dirijat de Arhid. Prof. Dr. Codruț – Dumitru Scurtu, a concertat pe scena Ateneului Român din București alături de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale interpretând un repertoriu de piese patriotice dedicate centenarului Marii Uniri.
Concertul de Gală a fost precedat, în data de 27 martie 2018, de concertul susținut în cadrul Concursului Național de Creație „Iosif Ivanovici” la Studioul de Concerte al Muzicii Reprezentative a Armatei. Sub auspiciile Familiei Regale a României, Ateneul Român a găzduit o nouă ediție a Concursului Național de Creație „Iosif Ivanovici”, organizat anual de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.
Anul acesta se împlinesc 151 de ani de la înființarea, de către Domnitorul Carol I, a Inspectoratului General al Muzicilor Militare, moment care a reprezentat punerea pe baze moderne a Armei Muzicilor Militare, creată la Iași, în anul 1831. Ajuns la a treisprezecea ediție, concursul și-a desfășurat gala de încheiere la Ateneul Român, în anul în care sărbătorim 100 de ani de la înfăptuirea României Mari.