Ediţia 2016 a Atelierului de Arheologie începe în 4 aprilie


Muzeul Judeţean «Aurelian Sacerdoţeanu» Vâlcea, prin Muzeul de Istorie din str. Calea lui Traian, nr. 143, derulează programul educaţional „ATELIERUL DE ARHEOLOGIE”, ediţia a II-a, cu tema „Din culisele arheologiei. Ceramica înainte de roata olarului”. Proiectul îşi doreşte să faciliteze accesul tinerilor elevi la activităţi de arheologie teoretică şi experimentală prin implicarea şi stimularea acestora spre creativitate cultural-istorică. Acest proiect se adresează elevilor de gimnaziu şi de liceu, se va desfăşura la Muzeul de Istorie a judeţului Vâlcea, în perioada 4-15 aprilie 2016, pe parcursul a două săptămâni, fiecare clasă implicată urmând să ia parte la două activităţi diferite, câte una în fiecare săptămână, cu durata de 50 de minute. Vizitele se fac conform programării stabilite la înscrierea în program.
Printre activităţile propuse menţionăm: noţiuni generale de arheologie şi importanţa artefactelor ceramice precum şi a arheologiei experimentale; prezentarea, pe scurt, a tipurilor de artefacte ceramice găsite în teren; prezentarea, pe scurt, a metodelor de lucru cu materialul arheologic de pe teren; povestea din spatele obiectului ceramic; discuţii interactive cu clasa, prezentări multimedia şi de filme; participarea elevilor la acţiuni de arheologie experimentală şi realizarea, după modele reale, a 4-5 tipuri diferite de replici de artefacte; selectarea replicilor realizate de elevi, cu scopul organizării unei expoziţii şi a desemnării a celor mai reuşite lucrări din fiecare categorie de artefact.
Taxa de participare, în valoare de 5 lei/elev/toată durata proiectului, se colectează de către profesorul însoţitor. Persoana de contact şi coordonator de proiect: Carol Terteci, muzeograf şi arheolog; tel: 0741.563.267; e-mail: terteci.carol@gmail.com.