Comunicat de presă: Echipa Națională de Robotică a României – AutoVortex, locul 1 la Campionatul Internațional de Robotică FIRST Russia Robotics Championship


Echipa Națională de Robotică a României AutoVortex a obținut locul 1 și medalia de aur la cel mai mare și mai important eveniment științific și tehnic din Federația Rusă – FIRST Russia Robotics Championship. Echipa AutoVortex s-a calificat la acest eveniment în urma jucării finalei de la campionatul regional de robotică din St. Petersburg din decembrie 2019.
Echipa a fost formată din șapte elevi de la trei licee din București: Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” – Andrei Stan, Gabriel Pitic, Dimitrie Cudrici, Alexandru Grădinaru și Ștefan Roșca; Colegiul Național „Sfântul Sava” – Andrei Dunuță și Colegiul Național „Ion Neculce” – Theodor Vasile. Echipa este coordonată de antrenorul Ionuț Valentin Panea – asist. univ. dr., profesor de Finanțe la Academia de Studii Economice din București.
Cei doi roboți ai României, construiți și programați în Java de copii, au jucat toate meciurile de calificare cu brio și, în finală, au format alianța care s-a luptat cu cele mai bune două echipe rusești. Finala a fost câștigată de Alianța României AutoVortex, care a stabilit cu această ocazie un nou record euro-asiatic la puncte. De asemenea, Echipa AutoVortex a primit premiul Innovate Award, pentru cel mai ingenios și avansat tehnic robot care a concurat.
În urma câștigării locului 1, Echipa Natională de Robotică a României AutoVortex a primit invitația de a reprezenta țara noastră la Campionatul Mondial de Robotică Maryland Invitational din iunie 2020, unde sunt admise doar cele mai bune echipe din lume, criteriu bazat exclusiv pe performanța ridicată.
Mulțumim frumos pe această cale partenerilor noștri și, de asemenea, părinților copiilor care au avut curajul și încrederea de a îi lăsa să călătorească până în inima Asiei. Acest rezultat confirmă statusul de lider internațional al Echipei de Robotică AutoVortex și adaugă un nou trofeu de locul 1 la palmaresul de șase victorii consecutive în Rusia și peste tot în jurul lumii: Coreea de Sud, Hong Kong, Australia, Africa de Sud, Canada, Israel, Olanda, Germania, Spania, Franța și Cehia.
Din cauza lipsei de implicare a Statului Român prin Ministerul Educației, facem un apel pe această cale să ni se alăture sponsori pentru a putea să îmbunătățim robotul și să acoperim costurile de deplasare ale delegației pentru a putea reprezenta cu cinste România la finala cea mare din Statele Unite ale Americii.
Foto și text furnizate de Ionuț Valentin PANEA, antrenorul echipei naționale de robotică